Riječki DORH na popravnom! Sud naložio dopunu istrage u slučaju nesreće u kojoj su smrtno stradale sestre Filipović

207
Foto/SCREENSHOT HRT

Vijeće Županijskog suda u Rijeci vratilo je državnom odvjetništvu optužnicu protiv Roberta Žaje, 49-godišnjaka kojem se na teret stavlja izazivanje prometne nesreće u kojoj su 15. prosinca 2006. nadomak benzinske crpke u Cerniku stradale sestre Filipović, 22-godišnja Višnja i 18-godišnja Gordana.
Sud je naložio da se dopuni istraga kako bi se bolje razjasnili detalji nesreće, piše Telegram.hr.

U pitanju je jedan od najkontroverznijih slučajeva u Hrvatskoj s kojim je Žaja povezan tek u prosincu 2016. kada je uhićen. Bilo je to točno na desetu godišnjicu nesreće.

Tužiteljstvo tvrdi da je upravo Žaja izazvao nesreću u kojoj su smrtno stradale sestre Filipović, a njihova trojica prijatelja u automobilu lakše ozlijeđena. Vjeruju kako imaju dokaze da je nesreću skrivio vozeći u suprotnom smjeru njihovim prometnim trakom autoceste Rijeka – Zagreb. Sud, međutim, kaže kako iz dokaza ne proizlazi dovoljno osnovane sumnje da bi upravo Žaja mogao biti počinitelj ovog kaznenog djela.

žaja
Foto/SCREENSHOT HRT

Inače, od 2016., kada je pokrenut postupak protiv Žaje, iz sudskog spisa protiv njega već su izdvojeni brojni, po stavu suda, nezakoniti dokazi. Nakon što je nekoliko sjednica optužnog vijeća održano na Općinskom sudu u Rijeci, lani se promijenio kazneni zakon te je slučaj prešao u nadležnog Županijskog suda u Rijeci. Zakonom je maksimalna kazna za onoga tko izazove nesreću sa smrtnim posljedicama povišena na 15 godina zatvora. Sada tužiteljstvo ima još šest mjeseci da dopuni istragu protiv Žaje i pronađe eventualno nove dokaze. U protivnom, slučaj bi mogao propasti.

Zbog ove nesreće široj javnosti poznat je postao današnji načelnik sektora kriminalističke policije Antonio Gerovac čiji je tim dovršio kriminalističko istraživanje protiv Žaje i uhitio ga. Bilo je oko 20.25 sati tog 15. prosinca 2006. kada je, prema optužnici koju sud nije potvrdio, vozač Renaulta Clio kod ulaza benzinske postaje Cernik, kako bi skratio put u smjeru Čavli, ušao u južnu prometnu traku koja je bila namijenjena isključivo za promet vozila u smjeru sjevera odnosno Kikovice.

Na 76. kilometru autoceste oduzeo je prednost prolaska Toyoti Yaris, kojom je upravljala Višnja Filipović, tada 22-godišnjakinja. Ona je, izbjegavajući direktan udar vozila, naglo skrenula udesno uslijed čega se njezino vozilo više puta prevrnulo. Gordana Filipović ispala je iz stražnjeg desnog sjedišta na kolnik i od zadobivenih ozljeda preminula sljedećeg dana.

Iako je, prema sumnjama tužiteljstva Žaja bio svjestan da se nesreća dogodila zbog njegove vožnje u krivom smjeru, nastavio je vožnju, ne pruživši pomoć mladima iz Toyote.

Komentari