Policija upozorava građane – Pazite na prijevare putem mobitela ili interneta

295
Foto/MUP

Policija još jednom upozorava i upućuje građane na pojačan oprez vezano uz već poznate oblike raznih prijevara, koje započinju porukama s nepoznatih brojeve, a potom se od primatelja traži i uplata određenih novčanih iznosa u korist, isto tako nepoznatih osoba.

Takvim oblikom prijevare za nekoliko desetaka tisuća kuna oštećen je 29-godišnji hrvatski državljanin s otoka Raba, koji je početkom lipnja prošle godine, putem aplikacije, na svom mobilnom telefonu primio poruku o nasljedstvu, poslanu od navodnog direktora banke iz inozemstva. Potom je u nekoliko navrata dobio poruke o iznosima koje treba uplatiti da bi to nasljedstvo dobio što je i učinio.
Shvativši da je postao žrtvom prijevare sve je prijavio policiji.

Kako bi smanjili mogućnost počinjenja ovakvih vrsta prijevara, materijalne štete i drugih neželjenih posljedica, primjerice krađe osobnih podataka i slično, policija upozorava građane da ne odgovaraju na SMS poruke s nepoznatih brojeva ili poslane s nepoznatih ili sumnjivih adresa elektroničke pošte. Građanima savjetuju da takve poruke izbrišu, a svaku sumnju na moguću zlouporabu prijave policije.

Više informacija o različitim vrstama prijevara te kako zaštititi svoje mobilne uređaje i računala građani mogu pronaći na sljedećim poveznicama:

Tko želi biti cyber milijunaš?
Internet prijevare
Opasnosti na mobilnim uređajima

Komentari