Pet planeta defilirat će noćnim nebom ovog vikenda u rijetkom planetarnom poravnanju

454
noćno nebo

Ovog vikenda događa se nevjerojatan astronomski događaj. U subotu, 17. lipnja, planetarna parada s pet planeta ukrasit će nebo. Astronomima poznat kao planetarno poravnanje, ovaj fenomen se događa kada se planeti nalaze s jedne strane Sunca u isto vrijeme. Ovog puta, planeti koje će promatrači zvijezda moći vidjeti su Merkur, Jupiter, Saturn, Uran i Neptun.

Tri planeta – Merkur, Jupiter i Saturn – bit će vidljiva golim okom

S druge strane, Uran i Neptun može biti teže uočiti, pa će vam možda trebati dalekozor ili teleskop da ih jasno vidite. Prema Star Walku, poravnanje će se odvijati unutar sektora neba od 93 stupnja. To znači da će se pet planeta pojaviti bliže jedni drugima na malom području neba.

Iako će fenomen biti vidljiv još nekoliko dana, subota nudi najbolju priliku za promatranje prije dolaska mladog Mjeseca 18. lipnja.

Da biste uočili planete dok ste vani u promatranju zvijezda, može vam dobro doći nekoliko djelića znanja. “Možda će biti lako razlikovati Jupiter jer će on biti najsjajniji nebeski objekt na jutarnjem nebu dok Sunce ne izađe”, objašnjava Star Walk. “Drugi planeti su, međutim, puno blijeđi.” Još jedna ključna točka je da planeti, za razliku od običnih zvijezda, ne svjetlucaju. Kao i na svakom događaju, provjerite vrijeme kako biste vidjeli hoće li biti oblaka i izbjegavajte jaka gradska svjetla ako je moguće.

Planetarna poravnanja ove vrste nisu tako česta

Posljednji put se događaj ove veličine dogodio u lipnju 2022., što je bio prvi put u gotovo 20 godina. Ako propustite ovu priliku da vidite kako se pet planeta slaže, još uvijek postoji nada. Sljedeće poravnanje pet planeta dogodit će se u travnju 2024.

Izvor: My Modern Met

Komentari