Otkriven uzrok masovne pogibelji slonova u Botswani

22

Otrovi koje stvaraju mikroskopske alge u vodi uzrokovali su prethodno neobjašnjivu smrt stotina slonova u Botswani, kažu dužnosnici divljih životinja. U Botswani živi trećina populacije slonova u Africi koja opada. Alarm je podignut kada su leševi slonova uočeni u delti Okavango u zemlji između svibnja i lipnja. Dužnosnici kažu kako je sada poznato da je ukupno 330 slonova umrlo od gutanja cijanobakterija. Krivolov je isključen kao uzrok smrti.

Cijanobakterije su otrovne bakterije koje se mogu prirodno pojaviti u vodi stajaćici, a ponekad izrastu u velike cvjetove poznate kao plavozelene alge. Znanstvenici upozoravaju da klimatske promjene čine ove incidente – poznate i kao otrovno cvjetanje – vjerojatnije jer favoriziraju toplu vodu.

Nalazi slijede nakon višemjesečnih ispitivanja u specijalnim laboratorijima u Južnoj Africi, Kanadi, Zimbabveu i SAD-u. Mnogi mrtvi slonovi pronađeni su u blizini pojilišta, ali do sada su vlasti divljih životinja sumnjale da su za to krive bakterije jer se cvjetovi pojavljuju na rubovima jezerca, a slonovi obično piju iz sredine.Naši najnoviji testovi otkrili su da su cijanobakterijski neurotoksini uzrok smrti. To su bakterije pronađene u vodi”, rekao je glavni službenik za veterinarstvo Odjela za divlje životinje i nacionalne parkove Mmadi Reuben u ponedjeljak na konferenciji za novinare. Smrtni slučajevi “zaustavili su se krajem lipnja 2020., podudarajući se sa sušenjem voda”.

U izvješćima u lipnju primijećeno je da kljove nisu uklonjene, što znači da krivolov nije smatran vjerojatnim objašnjenjem. Također je isključeno trovanje antraksom, izjavio je visoki dužnosnik odjela za divlje životinje Cyril Taolo. Ali i dalje ostaju pitanja o smrtnim slučajevima, rekao je gospodin Reuben novinarima. “Na mnoga pitanja još uvijek treba odgovoriti, poput zašto samo slonovi i zašto samo to područje. Istražujemo brojne hipoteze.” Stotine leševa uočeno je uz pomoć zračnih snimanja početkom ove godine. Doktor Niall McCann iz dobrotvorne organizacije National Park Rescue sa sjedištem u Velikoj Britaniji prethodno je za BBC rekao da su lokalni zaštitari prvi put alarmirali vladu početkom svibnja, nakon što su poduzeli let iznad delte. “Primijetili su 169 leševa u trosatnom letu”, rekao je. “Da bih mogao vidjeti i izbrojati toliko u trosatnom letu, bilo je izvanredno.” Dvadeset i pet slonova nedavno je umrlo u grupi u susjednom Zimbabveu. Uzorci su poslani u Veliku Britaniju na analizu.
Izvor: BBC

Komentari