Olaf Scholz novi je njemački kancelar. Prisegu nije završio riječima “Tako mi Bog pomogao”

79

Lider lijevog centra Olaf Scholz postao je u srijedu deveti njemački kancelar nakon Drugoga svjetskog rata, čime je otvorena nova era za najmnogoljudniju naciju Europske unije i najveće gospodarstvo nakon 16-godišnjeg mandata Angele Merkel.

Scholzova vlada preuzima dužnost s velikim nadama u modernizaciju Njemačke i borbu protiv klimatskih promjena, ali se suočava s neposrednim izazovom suočavanja s najtežom fazom pandemije koronavirusa u zemlji.

Rezultati glasovanja su sljedeći: 395 glasovalo je za, 303 glasovalo je protiv i bilo je šest suzdržanih. Merkel, koja više nije zastupnica, gledala je s galerije kako je parlament glasovao. Zastupnici su joj priredili ovacije.

63-godišnji Scholz, nepokolebljiva je i krajnje samouvjerena figura koja je u prošlosti pokazivala sposobnost brzog uklanjanja neuspjeha, nasmiješio se kada je izabran i kada ga je službeno imenovao predsjednik Frank-Walter Steinmeier. Nova kancelarka se potom vratila u parlament kako bi položila prisegu. Scholz, koji nema vjersku pripadnost, izostavio je iz svoje prisege neobaveznu frazu “pomozi mi Bože”, kao i Merkelin prethodnik Gerhard Schroeder.

Merkel je rekla da neće tražiti drugu političku ulogu. 67-godišnjakinja nije otkrila nikakve buduće planove, ali je ranije ove godine rekla da će uzeti vremena za čitanje i spavanje, “a onda ćemo vidjeti gdje ću se pojaviti”. Scholzov stil se često uspoređuje s Merkelinim, iako su iz različitih stranaka.

Izvor: The Local 

L.B.

Komentari