Navijači iz Škotske čiste ulice u Londonu nakon proslave Europskog prvenstva

24

Škotski ljubitelji nogometa pomogli su u čišćenju Londona nakon herojskog remija njihove momčadi 0:0 s Engleskom na Europskom prvenstvu.

Čak 30.000 navijača Škotske putovalo je u London, unatoč tome što ih je samo 2.500 imalo ulaznice za utakmicu, a i škotska i britanska vlada upozorile su ih da to ne čine zbog trajne pandemije. Navijači su se probili do mjesta po Londonu i okupili se kako bi bodrili svoj tim.

Iako je podrška bila bučna i dobrodušna, na ulicama je ostavljena velika količina smeća. Neki su navijači za to krivili činjenicu da London nije pružio nikakve kante ili druge sadržaje za putujuće navijače. Sljedećeg su se jutra mnogi škotski navijači vratili na mjesto zabave kako bi pomogli očistiti smeće koje je ostalo iza njih. Procijenjeno je da je samo u jednoj ulici ostalo 10 000 limenki piva.

Škotski navijači koji nisu putovali do Londona također su se okupili u Glasgowu i Edinburghu kako bi proslavili. Mnogi su se pridružili pjevanju nogometnih pjesama, škotske himne i disko hita iz 1970-ih španjolske grupe Baccara “Yes Sir, I Can Boogie”, koja je postala neslužbena himna škotske momčadi. Oko 30 škotskih navijača uhićeno je zbog manjih zakonskih prekršaja, uključujući nekoliko njih zbog toga što su bili goli u javnom prostoru.

Prije utakmice, nogometni stručnjaci govorili su da je šansa da Engleska ne pobijedi blizu nule, a kladionice su Engleskoj dale 85% šanse da porazi Škote. Engleska se nalazi na 4. mjestu FIFA-ine svjetske ljestvice, dok je Škotska na 48. mjestu.

Ako Škotska pobijedi Hrvatsku u utorak navečer, Škoti će prvi put u svojoj povijesti izboriti plasman u nokaut rundu velikog natjecanja.

Izvor: BBC

Komentari