NASA je simulirala udar asteroida, u simulaciji je bila i Hrvatska – Nemamo dobre vijesti

213

Znanstvenici širom svijeta ovaj su tjedan simulirali fiktivni asteroid koji je krenuo prema Zemlji. Skupina stručnjaka iz američkih i europskih svemirskih agencija prisustvovala je jednotjednoj vježbi koju je vodila NASA u kojoj su se suočili s hipotetskim scenarijem: Asteroid udaljen 35 milijuna kilometara približavao se planeti i mogao bi pogoditi u roku od šest mjeseci.

Svakim danom sudionici su saznavali više o veličini, putanji i vjerojatnosti udara asteroida. Tada su morali surađivati i upotrijebiti svoje tehničko znanje kako bi vidjeli može li se što učiniti za zaustavljanje asteroida. Stručnjaci nisu uspjeli. Skupina je utvrdila da niti jedna od postojećih tehnologija ne može zaustaviti pad asteroida s obzirom na šestomjesečni vremenski okvir simulacije. U ovoj alternativnoj stvarnosti, asteroid se srušio na istočnu Europu.

Koliko nam je poznato, niti jedan asteroid na ovaj način ne predstavlja prijetnju Zemlji. No, procjenjuje se da su dvije trećine asteroida veličine 460 metara ili veće – dovoljno velike da naprave značajan pustoš – ostale neotkrivene. Zbog toga se NASA i druge agencije pokušavaju pripremiti za takvu situaciju. “Ove vježbe u konačnici pomažu planetarnoj obrambenoj zajednici da komuniciraju međusobno i s našim vladama kako bi osigurale da smo svi koordinirani ukoliko se u budućnosti utvrdi potencijalna prijetnja od utjecaja”, rekla je Lindley Johnson, NASA-in časnik za planetarnu obranu, u priopćenju za medije.

6 mjeseci nije dovoljno vremena za pripremu za udar asteroida
Fiktivni asteroid u simulaciji nazvan je 2021PDC. Prema NASA-inom scenariju, prvi je put asteroid “primijećen” 19. travnja, a nakon tjedan dana znanstvenici su uspjeli izračunati da je imao 5% šanse da pogodi naš planet 20. listopada. Dana 2. svibnja novi proračuni putanje pokazali su da će 2021PDC gotovo sigurno pogoditi Europu ili sjevernu Afriku. Sudionici simulacije razmatrali su razne misije u kojima bi letjelice mogle pokušati uništiti asteroid ili ga odbiti s puta. Ali zaključili su da takve misije neće moći poletjeti sa Zemlje u kratkom vremenu prije udara asteroida.

“Ako se u stvarnom životu suočimo s hipotetičkim scenarijem 2021PDC, ne bismo mogli pokrenuti nijednu svemirsku letjelicu u tako kratkom roku s trenutnim mogućnostima”, rekli su sudionici. Također su razmotrili pokušaj miniranja ili ometanja asteroida nuklearnom eksplozivnom napravom. “Raspoređivanje misije za nuklearni poremećaj moglo bi značajno smanjiti rizik od štete od udara”, rekli su.

Dana 30. lipnja, a budućnost Zemlje izgledala je mračno: putanja udara 2021PDC pokazala je da je asteroid krenuo prema istočnoj Europi. Tjedan dana prije udara asteroida, postojalo je 99% šanse da će asteroid pogoditi granice Njemačke, Češke i Austrije. Pad meteora bi donio štete koliko i velika nuklearna bomba. Sve što se moglo učiniti bilo je evakuirati pogođena područja.

Izvor: Business

Komentari