Kako je Internet promijenio našu svakodnevicu

38

Internet je uvelike utjecao na našu svakodnevicu. Revolucionirao je komunikaciju do te mjere da je danas naš omiljeni medij svakodnevne komunikacije. Gotovo u svemu što radimo koristimo Internet. Naručivanje hrane, razgovor s prijateljima, gledanje filmova i serija, čitanje vijesti i još mnogo toga radimo koristeći upravo Internet. Uzmimo za primjer čitanje vijesti. Prije nego što je Internet postao ovako rasprostranjen, ako smo željeli saznati vijesti, kupovali bi novine da bi saznali što se događalo prethodnog dana. Međutim, danas je dovoljan samo jedan klik da bismo pročitali vijesti koje nas zanimaju. Ovo je samo jedan od primjera kako je Internet promijenio našu svakodnevicu, a pokušat ćemo navesti još neke koje smatramo vrlo značajnima.

Mogućnosti komunikacije

Internet je svojim raznim značajkama i razvojem stranica među kojima prevladavaju društvene mreže uvelike omogućio ljudima jednostavnije načine komunikacije s drugima. Danas se bez ikakvih problema može razgovarati s osobom koja se nalazi na drugom kontinentu, a isto tako i upoznati nove osobe za koje do jučer nismo znali niti da postoje. Svi smo međusobno povezani i možemo reći da se naš veliki svijet razvojem Interneta ne čini više toliko velik kao nekad.

Zabava

Internet može biti vrlo zabavan, u to nema sumnje. Na njemu možemo pronaći gotovo sve što želimo, a većinom je to nešto zabavno što će nam pomoći skratiti vrijeme. To mogu biti filmovi, serije, video isječci, igre, sport itd. Mnoga su poslovanja također svoju pažnju usmjerila na Internet, a kao primjer možemo uzeti casino industriju. Odavno je prepoznat potencijal koji Internet nudi pa su tako nastala razna online casina u Hrvatskoj, a ona klasična odlučila povećati svoju razinu dostupnosti ljudima na taj način. Puno je ovakvih primjera, a baš taj trend tranzicije na Internet je u velikom rastu i vidjet ćemo u kojem će smjeru ići u budućnosti.

Edukacija

Jedna od možda i najpodcjenjenijih mogućnosti koje Internet nudi je mogućnost učenja. Ono što je nekoć bilo nezamislivo bez raznih instrukcija i tečajeva, danas je dostupno u samo par klikova mišem. Nebitno radi li se o učenju sviranja nekog od instrumenata, učenju stranog jezika ili o programiranju u nekom od programskih jezika. Na platformama kao YouTube, nalazi se zaista velik broj različitih uputa i smjernica što učiti i kako unaprijediti svoje znanje u gotovo svakoj vještini. Međutim, možemo reći kako se velika većina ipak ne koristi sav potencijal za edukaciju koji Internet nudi, a to je nešto za što se možemo nadati da će se promijeniti u budućnosti.

Negativne promjene

Kao sve, tako i Internet ima svoje negativne strane. On može imati neke vrlo loše utjecaje ako se koristi u prevelikoj mjeri. Puno ljudi, uglavnom onih nešto mlađih, provodi ogromne količine vremena na Internetu te to ponekad dovodi do zanemarivanja nekih važnijih stvari. Provesti nekoliko sati na društvenim mrežama dnevno ili općenito prekomjerno korištenje Interneta dovodi do lošijih ocjena u školi, a mnogi stručnjaci navode neke potencijalne veće probleme kao primjerice razvijanje anksioznosti. To samo dovodi do zaključka da kako bi mogli iskoristiti puni potencijal Interneta koji nas može jako unaprijediti kao osobe, moramo znati kako i u kojim količinama ga koristiti.

Komentari