Građani od Ćorića traže zatvaranje Kaštijuna i Marišćine!

44
marišćina
ŽCGO Marišćina

U ime mještana Marčelja i Udruge „Krizni eko stožer Marišćina“ te mještana Medulina i građanske inicijative „Čist zrak, duga ljubav“ (Kaštijun) danas će održati sastanak s Ministrom zaštite okoliša i energetike Tomislavom Ćorićem.

Sastanak će se održati u Ministarstvu zaštite okoliša u 13 sati na inicijativu ovih dviju udruge, kako bi ministra Ćorića podsjetili na katastrofalno stanje prva dva centra za gospodarenje otpadom, ŽCGO Kaštijun i ŽCGO Marišćina.

kaštijun foto
Foto/Kaštijun d.o.o. Pula ŽCGO

U 30 minuta, koliko nam je Ministar odlučio posvetiti, planiramo ponoviti kako izgleda naša svakodnevica i kako nećemo odustati od naših zahtjeva da nam se vrati Ustavom zajamčeno pravo na zdravi život.

Na sastanku ćemo, pored podsjećanja na trenutno stanje, Ministru predati i slijedeća tri zahtjeva:

Zahtijevamo da Ministar hitno zatvori ŽCGO  Kaštijun i ŽCGO Marišćina sve dok se ne riješi smrad koji se svakodnevno širi iz ova dva centra i truje naše sumještane. Ne prihvaćamo opravdanja da je smrad unutar „dozvoljenih graničnih vrijednosti“. Za nas, granica smrada otrovnih plinova koji se šire iz ova dva primitivna deponija može biti jedno 0  (nula)! Zahtijevamo da Ministar poštuje članak 70. Ustava RH i osigura nam pravo na zdravi život.

Zahtijevamo da Ministar poštuje Zakon o održivom gospodarenju otpadom, te Uredbu o gospodarenju komunalnim otpadom i osigura da Gradovi i Općine u Republici Hrvatskoj donesu zakonite Odluke o gospodarenju otpadom, s jasnom namjerom odvojenog prikupljanja biorazgradivog komunalnog otpada. Svjedoci smo da jedinice lokalne samoupravu u Istarskoj i Primorko goranskoj županiji namjerno krše Zakon donoseći Odluke u kojima se biorazgradivi komunalni otpad skuplja zajedno s miješanim komunalnim otpadom, a sve kako bi sačuvali ova dva propala projekta. ŽCGO Marišćina i ŽCGO Kaštijun tehnološki nisu funkcionalni ukoliko u njih ne dolazi biorazgradivi komunalni otpad, a to je upravo ono što smrdi i što hitno, zbog zdravlja nas mještana, treba nestati iz ova dva centra! 

Zahtijevamo od Ministra zaštite okoliša i energetike, gospodina Tomislava Ćorića, da spriječi da kazne Europske unije, koje nam slijede zbog loše politike gospodarenja otpadom i ne odvajanja 50% otpada do kraja 2020. godine, ne postanu kazne za nas građane. Građani nisu krivi za nemar, nerad i lošu politiku gospodarenja otpadom. Krivci za ovako loše stanje su Ministarstvo, Gradovi i Općine i oni su ti koji kazne trebaju platiti, a ne mi građani kroz povećane račune za odvoz i zbrinjavanje otpada“, navode u priopćenju koji za građansku inicijativu „Čist zrak, duga ljubav“ – ŽCGO Kaštijun potpisuje Divna Radolović Rosanda te za udrugu „Krizni eko stožer Marišćina“ – ŽCGO Marišćina, Mirna Međimorec i Josip Katalinić.

 

Komentari