Francuska, Njemačka i Italija obustavljaju cijepljenje AstraZenecom

21

Njemačka, Francuska i Italija zaustavile su cijepljenje cjepivom Oxford-AstraZeneca, nakon niza incidenata u Europi koji uključuju krvne ugruške. Oni se pridružuju nekoliko manjih europskih država koje su preventivno zaustavile cijepljenje dok se vrše provjere.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) rekla je da nema dokaza da je incidente uzrokovalo cjepivo. Izvijestili su da pregledavaju izvještaje u vezi s cjepivom, ali da je važno da se cijepljenje nastavi. “Bila je dobra praksa istraživati ​​potencijalne štetne događaje”, dodali su.

Stručnjaci za sigurnost cjepiva SZO sastaju se u utorak kako bi razgovarali o cjepivu. Europska agencija za lijekove (EMA) sastat će se istog dana, a zaključke bi trebala donijeti u četvrtak. Također je rečeno da bi se cjepivo trebalo i dalje koristiti.

U Europi je zabilježen niz slučajeva nastanka krvnih ugrušaka nakon primjene cjepiva, međutim, stručnjaci kažu da broj krvnih ugrušaka zabilježenih nakon cjepiva nije bio veći od onog koji se obično prijavljuje u općoj populaciji.

Oko 17 milijuna ljudi u EU i Velikoj Britaniji primilo je dozu cjepiva, a od prošlog tjedna zabilježeno je manje od 40 slučajeva krvnih ugrušaka, rekla je AstraZeneca.

Njemačko ministarstvo zdravstva priopćilo je u ponedjeljak da će prestati primjenjivati ​​cjepivo Oxford-AstraZeneca s trenutnim učinkom, na preporuku Instituta Paul Ehrlich (PEI), državnog tijela za cjepiva. “Pozadina ove odluke slijedi nakon novih izvještaja o slučajevima tromboze cerebralnih vena povezanih s cijepljenjem s AstraZenecom,” rekao je ministar zdravstva Jens Spahn“U svjetlu ovih novo prijavljenih slučajeva, Paul Ehrlich Institut danas je ponovno procijenio situaciju i preporučio obustavu cijepljenja i daljnje analize.” Rekao je da odluka “nije politička”. “Svi smo vrlo svjesni posljedica ove odluke i ovu odluku nismo shvatili olako”, dodao je.

Ubrzo nakon toga, francuski predsjednik Emmanuel Macron rekao je da Francuska obustavlja cijepljenje sve dok EMA ne iznese novi savjet. “Imamo jednostavan vodič kojim će nas informirati znanost i nadležna zdravstvena tijela i to u sklopu europske strategije”, rekao je.

A talijanska agencija za lijekove proširila je zabranu uvođenja pojedinih serija cjepiva u cijeloj zemlji, također do odluke EMA-e. Suspenzije su uslijedile manje od jednog dana nakon što je to učinila i Nizozemska. Obustava će trajati najmanje do 29. ožujka.

Irska Republika, Danska, Norveška, Bugarska i Island također su privremeno zaustavile cijepljenje cjepivom, dok su Demokratska Republika Kongo i Indonezija odgodile novu turu cijepljenja. Nekoliko europskih zemalja, uključujući Austriju, suspendiralo je upotrebu određenih serija cjepiva kao mjeru predostrožnosti.

Međutim, Poljska, Češka i Ukrajina izjavile su da će nastaviti primjenjivati ​​cjepivo AstraZeneca. Tajland je najavio da će početi koristiti cjepivo u utorak, nakon kratkog odgađanja zbog sigurnosnih razloga. Kanadski premijer Justin Trudeau rekao je da su ga zdravstveni stručnjaci uvjerili da su sva cjepiva koja se daju u zemlji, uključujući AstraZenecu, sigurna.

Izvor: BBC

Komentari