Dolazi potpuna pomrčina Mjeseca. Evo kako vidjeti ovaj spektakl na noćnom nebu

88

Ljubitelji noćnog neba, od 15. do 16. svibnja podignite pogled kako biste vidjeli krvavocrveni spektakl na nebu i potpunu pomrčinu Mjeseca.

Pomrčina Mjeseca događa se kada puni mjesec sklizne u Zemljinu sjenu. Oni koji gledaju iz Južne Amerike i istočne strane Sjeverne Amerike najjasnije će vidjeti ovaj spektakl. Ako ste lovac na pomrčine i živite na zapadu Sjeverne Amerike, u Africi ili Europi – također ćete doživjeti pravu ljepotu u obliku ne potpune, već djelomične pomrčine Mjeseca.

Takvu pomrčinu može biti čudo za vidjeti, jer gledatelji imaju priliku svjedočiti efektu japanske svjetiljke – u takvim trenucima površina Mjeseca izgleda boje užarenog bakra.

Da biste dobili točno vrijeme za spektakularnu pomrčinu bez obzira na to gdje se nalazite, posjetite TimeandDate.com i provjerite. Naravno, budući da je ovo pomrčina Mjeseca, a ne sunca, ne morate se brinuti da ćete oštetiti svoje oči gledanjem prema gore.

A ako propustite ovaj događaj? Bez brige. Sljedeća pomrčina Mjeseca će se dogoditi od 7. do 8. studenog 2022. Na taj događaj ćemo vas svakako podsjetiti unaprijed.

Dan nakon nadolazeće pomrčine Mjeseca, 18. svibnja očekuje vas još jedna poslastica sredinom mjeseca, odnosno rijetka konjunkcija Marsa i Neptuna vidljiva u trenucima pred zoru.

Mars je lako uočiti jer je crven boje, a 18. svibnja Neptun će biti samo 0°34′ sjeverno od njega pa ćete s dalekozorom ili teleskopom lako moći bolje pogledati taj daleki Veliki plavi planet.

Izvor: Good News Network

L.B.

Komentari