Bill Gates kaže da lijekovi protiv COVID-19 trebaju ići tamo gdje je to potrebno, a ne kod onog tko više plati

15

Osnivač Microsofta Bill Gates rekao je u subotu da lijekovi i buduće cjepivo za liječenje COVID-19 trebaju ići tamo gdje su najpotrebniji, a ne tamo gdje je „najbolja ponuda“, izvijestio je Reuters.

Ako samo pustimo lijekove i cjepiva da dođu do najpovoljnijeg ponuditelja, umjesto ljudima i mjestima gdje su im najpotrebnija, imat ćemo dužu, nepravedniju, smrtonosniju pandemiju“, rekao je Gates tijekom COVID-19 konferencije. “Trebamo lidere da zajedno donosimo ove teške odluke o distribuciji na temelju pravičnosti, a ne samo na tržišnim faktorima.”

Svjetska zdravstvena organizacija priopćila je da je 6. srpnja u kliničkim ispitivanjima testirano 21 cjepivo na dobrovoljcima. Stručnjaci za javno zdravstvo upozorili su na „nacionalizam cjepiva“ tamo gdje se zemlje međusobno natječu da prve dobiju potencijalno cjepivo – za koje predviđaju da će imati strašne posljedice i za javno zdravlje i za globalno gospodarstvo. Fondacija Bill & Melinda Gates obećala je ukupno 250 milijuna dolara za istraživanje COVID-19, „kako bi podržala razvoj dijagnostike, terapije i cjepiva te pomogla ublažavanju socijalnih i ekonomskih utjecaja virusa“.

Izvor: Reuters

Komentari