UK uvjetuje ostanak u EU s ova 4 zahtjeva

137

Suočeno s rastućim nezadovoljstvom građana (pojačanim određenim anti-europskim strankama poput UKIP-a), Ujedinjeno Kraljevstvo postavlja nekoliko zahtjeva za svoj ostanak. To su ukratko:

1. ograničavanje socijalnih naknada radnicima iz drugih članica EU
2. jačanje konkurentnosti gospodarstava
3. poboljšanje položaja zemalja članica koje ne koriste euro u odnosu na zemlje eurozone
4. jačanje suverenosti nacionalnih država

Potonji stav, o kojem smo pisali i povodom susreta Davida Camerona i bivšeg hrvatskog premijera Zorana Milanovića, podrazumijeva veći utjecaj nacionalnih parlamenata na donošenje europskih zakona, umjesto prenošenja zakonodavnih ovlasti na europske institucije.

O potrebi reforme institucija i pravila EU raspravlja se ne samo u Londonu, već i Briselu, a hoće li obje strane popustiti ili će Velika Britanija krenuti putem izlaska iz unije bit će jasnije za tri tjedna kad će o tom pitanju pregovarati čelnici svih država članica.

I EU i David Cameron žele ostanak UK u Uniji, no nema sumnje da su pred njima teški i iscrpni pregovori. Ukoliko ipak do prihvaćanja reformi iz nekog razloga ne dođe, u nekoliko mjeseci može se očekivati raspisivanje referenduma.

Prošli su put na sličnom referendumu ljudi bili 67% za, kakav bi postotak bio sada? Brojni poduzetnici i investitori navode kako bi izlazak iz Unije bio udarac za gospodarstvo.

Komentari