Muke po Tsiprasu: korak naprijed, natrag dva

Grčki parlament je izglasao treći paket pomoći, no pukotine u vladajućoj koaliciji sve su veće

66

Alexis Tsipras i dalje nailazi na velike otpore u uvjeravanju svojih političkih drugova na nužnost reformi koje Grčka mora proći kako bi stala na noge, odnosno dobila nove kredite, a zauzvrat počela s provedbom oštrih mjera rezova i privatizacije. To zapravo i nije čudno, jer su brojni ekonomisti, IMF, pa čak i sama Njemačka paket mjera procijenili neodrživim ukoliko istodobno ne dođe i do otpisa dijela dugova. Kreditori pak o otpisu ne žele ni čuti.

Najveći otpor grčkom premijeru dolazi iz redova vlastite koalicije Syriza, u kojoj se paketu mjera i novim tranšama kredita protive donedavni ministar financija Yanis Varoufakis te cijela tzv Lijeva platforma, skroz lijevi dio vladajuće koalicije, sve slabije i krhkije. Da bi paket pomoći težak 86 milijarde eura bio izglasan uskočila je oporba, koja međutim neće pomoći dođe li uskoro do izglasavanja povjerenja vladi – drugim riječima, Grčka bi uskoro mogla na prijevremene izbore, što svakako neće biti dobar znak za gospodarstvo, ni reforme koje će ponovo morati sačekati završetak izbornog procesa. A kao što su pokazali tjedni tijekom kojih su banke bila zatvorene, gospodarstvo nije nešto što može čekati.

Zakon je prošao s 222 od 300 glasova, s tim da je trećina Syrizinih zastupnika (ima ih 149) glasalo protiv ili bilo suzdržano. To je itekakva pobuna protiv vlastitog premijera.

Oporba se također nema čemu veseliti, ta kombinacija konzervativaca i socijaldemokrata upravo su oni isti koji su doveli zemlju u sadašnje stanje. Koliko god to čudno zvučalo i koliko god se upravo Tsiprasa optuživalo kako je doveo zemlju do ruba natežući se s vjerovnicima, (pre)dugo inzistirajući na otpisu duga, čini se da je upravo on, koji i dalje uživa popriličnu široku podršku u puku, jedini jamac provođenja oštrog paketa reformi. No, da bi ostao na vlasti, vjerojatno će morati prvo počistiti vlastite redove i okružiti se ljudima koji će ga na tom putu podržavati. Hoće li ih naći dovoljno? Hoće li napose biračima uspjeti objasniti kako je doživio prosvijetljenje i u surovom sudaru s realnošću odbacio parole s kojima je dobio parlamentarne izbore početkom godine? Tjedni pred nama dat će odgovor na to pitanje.

Unatoč gubitku većine u parlamentu, Tsipras je unutar Grčke najmoćniji premijer proteklih desetljeća i sve je izglednije da će, dođe li do izbora, maknuti od sebe tvrdokorne ljevičare, te kao predstavnik reformirane Syrize ponovo dobiti izbore i samim tim svjež mandat za provođenje reformi. To bi ujedno značilo da bi kao pro-europski i pro-reformski nastrojena ljevica dodatno oslabili nekoć vladajući, sada oporbeni PASOK. Bio bi to manevar koji bi možda mogle probati primijeniti i neke stranke u drugim europskim zemljama.

Komentari