U Havani ponovo zavijorila američka zastava

Simboličan kraj ostataka Hladnog rata i povijesni dan u odnosima dviju država

97

Nakon više od pedeset godina na Kubi se ponovo zavijorila američka zastava. Točnije, nakon pola stoljeća gledanja “preko nišana” i nedugo od otvaranja kubanskog veleposlanstva u Washingtonu otvoreno je američko veleposlanstvo na Kubi, ispred koje je američki državni tajnik John Kerry podigao američku zastavu, u društvu tri marinca koji su je prije nešto više od pola stoljeća na istom tom mjestu bili skinuli prilikom povlačenja s otoka.

Svjedočimo tako gašenju i zadnjeg plamena Hladnog rata, što je nakon sporazuma s Iranom još jedan veliki uspjeh Obamine administracije na vanjskopolitičkom planu.

Svemu se dakako protive američki republikanci, koji drže većinu u Senatu koji mora sada određenom dinamikom poraditi na skidanju embarga uvedenog Kubi prije pet desetljeća, mjere koja je tu otočnu državu koštala na stotine milijardi dolara. Ovo zatopljavanje odnosa dviju država svakako će pomoći tamošnjem gospodarstvu, prvenstveno kroz turizam (Amerikancima je Kuba do sad bila svojevrsna “zabranjena zona” i u nju su mogli samo preko neke treće zemlje), a vremenom i kroz potencijalne investitore. Da je to tako, svjedoči 15% više turista u odnosu na prošlu godinu, kao i korištenju servisa Airbnb od strane Kubanaca, koji je doslovce eksplodirao s ponudama.

Američke investitore već prestižu oni iz Europe i Azije. Dijelom se to može “zahvaliti” onim krugovima u Americi koji se još uvijek odupiru topljenju odnosa sa komunistima/socijalistima, ali i dugotrajnim tvrdokornim stavovima s obje strane. S jedne strane SAD od Kube traži izručenje nekih kriminalaca, veći stupanj ljudskih prava i povrat nacionalizirane imovine, s druge Kuba mora izgraditi stabilan bankarski sustav i valutu, traži ukidanje sankcija i bazu Guantanamo (posljednji komad zemlje pod stranom vlašću još od kubansko-španjolskog rata). Posla je jako puno, kao što se zna reći, svaki početak je težak ali, posebno u ovakvim situacijama, više nego dobrodošao.

Komentari