Župan Komadina i gradonačelnica Kučić održali sastanak, u fokusu zdravstvo

75
KOMADINA KUČIĆ

Tijekom prošlotjednog boravka na Lošinju župan Zlatko Komadina i zamjenica župana Marina Medarić održali su sastanak s gradonačelnicom Malog Lošinja Anom Kučić s osvrtom na teme iz područja zdravstva i rada Ispostave UO za prostorno planiranje, graditeljstvo i zaštitu okoliša.

Nikada nije dovoljno ulagati u zdravstvo

Župan Zlatko Komadina istaknuo je da nikada nije dovoljno ulagati u zdravstvo, pogotovo na otocima i u Gorskom kotaru, u koje treba privući liječnike planiranjem kvalitetnih uvjeta, uz visoke plaće, prije svega je tu i stambeno zbrinjavanje te osiguranje kvalitetnih uvjeta rada, rekao je župan. Primorsko-goranska županija u zdravstvo na Lošinju uložila je 72 milijuna kuna u zadnjih desetak godina samo u rekonstrukciju Županijskog lječilišta Veli Lošinj te u Dom zdravlja PGŽ. Dodaju li se ulaganja u Dom zdravlja PGŽ i Hitnu medicinu te organizaciju turističkih ambulanti, radi se o značajnim iznosima. Podsjetimo da je upravo PGŽ na otocima Rabu i Lošinju otvorila hemodijalize kao nadstandard u zdravstvu koji financira zajedno s otočkim JLS. Grad Mali Lošinj za rad hemodijalize izdvaja 160 tisuća kuna na godišnjoj razini. Veliki doprinos osiguravanju kvalitete primarne zdravstvene zaštite za svoje stanovnike i goste otoka daje Grad Mali Lošinj.

Kako je naglasila gradonačelnica Ana Kučić, godišnje Grad izdvaja više od milijun kuna financijskih sredstava kako za rad pojedinih ambulanti poput hemodijalize, stacionara, turističke i pedijatrijske ambulante tako i za financiranje boravka liječnika na otoku. Uz navedeno, Grad osigurava stanove za medicinski kadar, te sufinancira najamnine za velik broj liječnika i medicinskih sestara. Također, Grad financira nadstandard u zdravstvu što uključuje dolaske liječnika specijalista jednom do dvaput mjesečno na otok, te izdvaja mjesečni dodatak na plaću za kirurga i internistu, financira medicinske sestre na Susku i Unijama i odlaske liječnika na otoke lošinjskog arhipelaga i dr. U planu je, pored dosad dodijeljenih stanova, izgradnja novih stanova za sve one liječnike i medicinski kadar koji će biti zainteresiran raditi na Lošinju.

komadina kučić

Dolazak pojačanja bio bi od velike pomoći

Kučić je istaknula dobru suradnju s lošinjskom Ispostavom Upravnog odjela za prostorno uređenje, graditeljstvo i zaštitu okoliša s molbom da se pojača broj ljudi, prvenstveno građevinske struke, u toj Ispostavi kako bi se ubrzao tempo izdavanja dozvola za koje je Ispostava nadležna. Voditeljica Ispostave Almedina Hasić Nurkić pojasnila je da na dozvolama, zajedno s njom, radi ukupno šest ljudi. Dolazak pojačanja, smatra ona, bio bi od velike pomoći. Upravo je na sastanku najavila da je potpisana dozvola za gradnju prve dionice ceste prema Velom Lošinju ističući da su poslovi vezani za funkcioniranje Grada Malog Lošinja prioritet ove županijske Ispostave.

Župan Zlatko Komadina rekao je da se nastoji riješiti problem kadrova i da bi trebalo imati sustavan pristup na način da se ljudima koji odluče doći raditi na otocima osigura dodatna financijska stimulacija u vidu većih plaća.

Na sastanku je bilo riječi i o potrebi specijalizacija liječnika obiteljske medicine te o modalitetima izgradnje novog Doma zdravlja u Lošinju čija izgradnja bi se mogla financirati dijelom iz sredstava dobivenih od prodaje stare, već prilično dotrajale zgrade Doma zdravlja.

Najavljeno je kako će Županija pokrenuti izradu dva ključna dokumenta, prvog koji obuhvaća analizu stanja postojeće zgrade Doma zdravlja, te drugog koji je idejni projekt novog Doma zdravlja, nakon čega će se razmotriti sve mogućnosti te u komunikaciji s lokalnim stanovništvom donijeti odluka o izgradnji novog Doma zdravlja ili o ulaganju u postojeći objekt.

L.B.

Komentari