Veslajmo za one koji ne mogu: 21-godišnji Lošinjanin Antonio Bujačić kajakom će se otisnuti na put dug 18,5 milja

323
antonio bujačić

Antonio Bujačić 21-godišnji je Lošinjanin koji je pokrenuo hvalevrijednu akciju pod nazivom “Veslajmo za one koji ne mogu”.

Riječ je o humanitarno-sportskom podvigu u kojem će Antonio Bujačić 12. kolovoza od 5 sati ujutro, ako vremenske prilike to dopuste, kajakom pokušati svladati udaljenost od lučice sv. Martin do Banove Vile na otoku Rabu koja iznosi 18.50 nautičkih milja. Podvig trebao bi trajati 7,5 do 8 sati, a sav prikupljen prihod namijenjen je Udruzi “Ruka u ruci” s Lošinja i Udruzi “Pinokio” na Rabu, koje se bave djecom s poteškoćama u razvoju i invaliditetom.

Da bi se prešla udaljenost od 18.50 nautičkih milja, potrebno je 10 730 zaveslaja

“Za vrijeme trajanja tog podviga, čitatelji i pratitelji moći će uplatiti na žiro račun udruge “Ruka u ruci” ili “Pinokio” (njihov odabir – može i oboje) onoliko novaca koliko žele, računavši s time da je jedan zaveslaj 10 kn. Da bi se prešla udaljenost od 18.50 nautičkih milja, potrebno je 10 730 zaveslaja. Tko će koliko zaveslaja kupiti, to ovisi o njima. Udruga “Ruka u ruci” iskoristit će donacije za uređenje novo dobivenog prostora na Lošinju kako bi im se olakšao i unaprijedio rad s djecom s poteškoćama u razvoju i invaliditetom. S druge strane, Udruga “Pinokio” iskoristit će donacije tako što će sufinancirati projekt gospodina Dicka Spijkermena. Riječ je o projektu izgradnje dizalice za osobe s invaliditetom”, govori nam Antonio.

Na pitanje što ga je inspiriralo na pokretanje ove akcije, Antonio nam opisuje: “Jedan običan ljetni dan na otoku Rabu, pogled sa zvonika sv. Marije prema mom Lošinju i uočavanje dva žuta kajaka uz obalu Banove Vile, napravili su totalnu ludnicu u mojoj glavi. To je bio dan kada sam odlučio da bih, već sljedeće ljeto, kajakom preveslao od svojeg matičnog otoka pa do onog srcu dragog otok Raba. Inspiracija je u mojoj glavi.
To je teško za objasniti riječima. Naprosto, to nešto samo dođe. Volim izazove u životu, pogotovo sportske. Nadam se da će me zdravlje poslužiti još duži niz godina i da ću se ovime moći baviti dok god to tijelo dopusti. “Izazovi sebe! To je jedini put koji vodi ka rastu,” citat je Morgana Freeman kojim se vodim u životu. Humanitarno je uvijek ljepše. Nisam sam i uključuje se jako puno ljudi što me veseli. Živimo i radimo kao zajednica.”

Kako sudjelovati?

Tko želi sudjelovati, sredstva može uplatiti izravno udrugama na njihove račune: Udruga “Ruka u ruci” (Mali Lošinj) HR 5424070001100056293 i/ili Udruga “Pinokio” (Rab) HR 17240200611005729.

Antonio Bujačić imao je tri faze priprema. Prva faza započela je u rujnu, gdje je usavršavao tehniku veslanja. Tijekom zime odrađivao je kondicijski trening na suhom što je obilježje druge faze, a treća faza je krenula i završava pet dana prije planiranog podviga s originalnim kajakom.

Na pitanje planira li podvig prerasti u tradicionalnu akciju, Antonio Bujačić nam je istaknuo: “Svakako imamo u planu nastaviti i u budućnosti. Najbitnije je da se 12. kolovoza ispiše lijepa priča, koja uključuje humanitarno djelo i zajednicu. Ovo je svakako pokus. Uspije li, već imam planova na ovom polju za sljedeće ljeto. Ne želim razmišljati o tome, ali ako ne uspije, humanitarna djela naše zajednice nastavljaju se na drugim poljima.”

21-godišnjem Lošinjaninu ovo nije prva humanitarna akcija. “Amaterski se bavim stand up-om te svaki nastup ima humanitarnu notu. Ovo je prvi moj humanitarno-sportski događaj, ali definitivno ne i posljednji. Svašta spremam, samo da je zdravlja i sreće!”, ističe.

L.B.

Komentari