Znate li za Nenada Bacha? “U Lijepoj našoj i nije toliko poznat. Mi se više bavimo Severininim bračnim brodolomima, Ciganovićevim plastičnim operacijama…”

667

Protekli tjedan Hrvatsku je oduševila vijest o Dini Jelusiću koji je postao novi član legendarnog i jednog od najvećih rock bendova – Whitesnakea. Ipak, talent, mogućnosti i sposobnosti Dine Jelusića nikad nisu bile dovoljno prepoznate u Hrvatskoj. Štoviše, Hrvatska nikad nije ni uspjela zapamtiti njegovo prezime: za neke je bio Jelušić, za neke druge Jelašić. Dino Jelusić morao je otići iz Hrvatske kako bi bio prepoznat i kako bi ono što radi bilo cijenjeno. Izuzev ranijih razdoblja kada je postao pobjednik Turbo Limač Showa i Dječjeg Eurosonga, Dina Jelusića Hrvatska šira javnost je djelomično prepoznala tek kad je pjevao na A strani i sudjelovao u emisiji Zvijezde pjevaju. Njegove pjesme se ne puštaju na radiju, njegovi spotovi se ne gledaju na TV-u. U inozemstvu puni dvorane, a u Hrvatskoj jedva svojom svirkom može napuniti klub koji može primiti 100 ljudi. Malo tko je uopće bio svjestan da je upravo njegov bend Animal Drive bio predgrupa legendarnom Whitesnakeu i da je on sam bio član svjetski poznatog Trans-Siberian Orchestra. Očito je jedini put za njegov uspjeh bio da ode iz Hrvatske i zavidnu karijeru ostvari tamo gdje se više cijene sposobnosti, a manje neke druge, nebitne stvari. Zašto? Jer se Hrvatska upravo i većinski bavi takvim nebitnim stvarima…

A Dino Jelusić nije bio jedini. S našeg područja tu je i Nenad Bach. Sjećate li se Nenada Bacha? Nenad Bach otišao je u SAD zbog namjere kako bi mu se djeca rodila u demokraciji i tamo izdao album s Bruceom Springsteenom, Leonardom Cohenom, Allenom Ginsbergom, a sudjelovao je i s Lucianom Pavarottijem. Nizao je uspjeh za uspjehom što u Hrvatskoj vjerojatno ne bi. Osim što je vrhunski glazbeni, on je i skladatelj, performer, vizionar svjetskog mira, “najprepoznatljiviji šešir Manhattana”.

Na njegov uspjeh, koji je tek u potpunosti ostvaren kada je otišao iz Hrvatske, osvrnuo se i Željko Rogić u riječkoj Facebook grupi „Volim grad koji teče“. Njegovu objavu prenosimo u nastavku:

“Ovih dana sva svijetska štampa bruji o Cro-rockeru Dini Jelusiću. Postao je član legendarnog hard rock sastava Whitesnake. Bravo Dino. Prije njega zavidnu inozemnu karijeru ostvarili su: Ivo Robić (Njemačka), Karlo Metikos, Tereza (Francuska), Radojka Šverko – veliku popularnost ostvaruje u dalekom Japanu. Zaista malo je Hrvatskih estradnih umjetnika koji su osjetili slavu – malo širih razmjera. Stoga, s pravom valja spomenuti gos. Nenada Bacha. To je naš dečko s Pećina.

Davne 1984. godine odlazi u Ameriku i niže uspjeh za uspjehom. Njegova glazbena karijera za mnoge je naučna fantastika. Godine 1998. izdaje album s B. Springsteenom, nešto kasnije i Leonardom Cohenom. Suosnivač je rock grupe Vrijeme i Zemlja. Surađuje s najvećima, spomenimo neke: Pavarotti, Bono,B. Eno,Garth Hudson Rick Danko…
I što reći kad netko na Manhattanu može popiti kavicu sa Stingom ili (vidi sl.)-P. McCartneyem. Onda je sve jasno, naš je NENO svjetska faca.
Međutim, u Lijepoj našoj i nije toliko poznat. Mi se više bavimo Severininim bračnim brodolomima, Ciganovićevim plastičnim operacijama ili pozadinskim celulitom Nives C.
Nekako stvoreni smo za gluposti, i dalje subotom uvečer iz auta tresti turbo folk, a stvar je dana kada će Afrika paprika, Ceca, Rokvić ili Slatki greh zavladati hrvatskom zabavnom scenom.
U stvari teško je odgonetnuti što našu mladost vuče prema grčko-rimskim poskočicama. Dal’ je u pitanju nedostatak kvalitetnih Cro izvodjaca ili višak extazija???? Moguća je i ta kombinacija… Možda jednog dana Thomson ili Bare svojom svirkom oduševe. Novi Pazar, Čačak ili grad Niš – tko bi znao. Sve se poremetilo. Bilo bi najbolje da izmisle cjepivo protiv gluposti za dobar ukus i poštenje. Kakva bi to navala bila. Nekima ni 21 doza ne bi bila dovoljna. No, vratimo se mi na istinskog humanitarca.
Nenad Bach – taj njujorski Hrvat, glazbenik, skladatelj, pjevač koji za karijere prodaje više od milion ploča. Nažalost radi bolesti (Parkins) ostavlja se skladanja. DANAS JE UN-OV GLASNIK MIRA. U svom zadnjem izlaganju kaže: “Od četvrte godine živim na Pećinama. Sva lijepa sjecanja vezu me za Kvarner. RIJEKA JE U MENE UTKALA ONO ŠTO JESAM I ONO ŠTO BIH ŽELIO BITI…” – Da bi riječ rekao, izgleda svi realizirani ljudi su jednostavni, a ove novopečene umišljene veličine bi pod hitno trebalo pomesti ili cijepiti cjepivom protiv gluposti, koje nažalost jos nije izmišljeno.”
Snimka zaslona 2021-08-03 095727
Izvor: Screenshot Facebook

Komentari