Zahtjev riječkog gradonačelnika da se prostor bivše Općine Rijeka tretira kao jedna cjelina odbijen

23

Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel uputio je zahtjev Nacionalnom stožeru civilne zaštite da se prostor bivše Općine Rijeka tretira kao jedna cjelina u svrhu ukidanja kontrole propusnica na tom području. Područje bivše Općine Rijeka sastoji se od Rijeke, Kastva, Bakra, Kraljevice, Viškova, Kostrene, Čavla, Jelenja i Klane.  Sličan zahtjev već je odbijen za područje otoka Krka, a Kanal Ri javlja kako je stigao očekivani odgovor zahtjeva. Naime, zahtjev je odbijen.

Gradonačelnik Vojko Obersnel rekao je: “Zahtjev je upućen upravo iz razloga što je praktično nemoguće naći granicu između Viškova, Kastva i Rijeke i jer se radi se o ogromnom broju ljudi koji dnevno zbog posla ili nekih drugih razloga migrira između gradova i općina. Međutim dobili smo odgovor da do daljnjega moramo poštivati odluke Stožera civilne zaštite, što znači da do daljnjega svaka jedinica lokalne samouprave mora izdati dozvolu za napuštanje općine i grada.”

Ipak, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović otkrio je da može postojati način da se ukloni kontrola propusnica između susjednih gradova i općina: “S obzirom na neka manja mjesta koja imaju problema jer ili nemaju banku ili dućan u općini, danas ćemo ići s dodatnom uputom prema stožerima. Postoji članak 18. koji se pod određenim uvjetima može primijeniti tako da se nekoliko jedinica lokalne samouprave formira u jedan zajednički stožer.”

Komentari