Veliko ekološko onečišćenje u Kostreni

362

Tijekom jučerašnjeg dana došlo je do istjecanja veće količine guste crne zauljene tekućine na podrušju ispred rafinerije na Urinju. Uzrok je nepoznat, no izvor nažalost poznat. Kruna je to dugogodišnjih problema u radu rafinerijskih postrojenja i valjda više ne postoji osoba koja se ne pita što čekaju odgovorni. Koliko puta mora doći do onečišćenja plaža i mora, čak i nevezano uz približavanje turističke sezone kada je nemoguće zamisliti boravak na tim plažama. U pitanju je i kvaliteta života domaćeg stanovništva, o čemu kao da malo tko vodi računa.

Onečićenje će kao i uvijek biti sanirano: i ovoga su puta odmah prionuli radnici tvrtke Dezinsekcija s tri broda, kao i radnike Ine i drugih interventnih službi s vozilima, branama, upijajućim podlogama. Radi se o jednom od najvećih incidenata u proteklih desetak godina, a onečišćenje se uz obalni pojas proširilo i na otvoreno more.

Prema priopćenju Sektora korporativnih komunikacija Rafinerije nafte Rijeka, potencijalno daljnje širenje ugljikovodika je zaustavljeno, a daljnje informacije o događaju bit će dostupne po završetku sanacije i provođenja istrage o uzroku i izvoru propuštanja.

Nadajmo se da će to biti popraćeno i prevencijom budućih incidenata, jer strpljenju mještana dolazi kraj…