Umjetnici darivali svoje nastupe za obnovu Hrvatskog glazbenog zavoda

34

U želji da pomogne najstarijoj hrvatskoj glazbenoj instituciji Rotary E-klub Hrvatska organizirao je humanitarni online koncert za prikupljanje sredstava za obnovu zgrade Hrvatskog glazbenog zavoda.

Na koncertu je nastupilo troje naših svjetski poznatih glazbenika – gitarist Petrit Çeku, pijanistica Martina Filjak i violončelistica Kajana Pačko, ujedno i inicijatorica ove hvalevrijedne akcije.

Kajana Packo_Petrit Ceku_Martina Filjak 2
Kajana Packo, Petrit Ceku, Martina Filjak

Kajana Pačko nadahnuto je svirala skladbe Bacha, Cassada i Casalsa u svom domu u Leipzigu, a Petrita Çekua i Martinu Filjak snimio je Marko Pletikosa u njima najdražoj, sada teško ranjenoj, velikoj dvorani HGZ-a. Petrit Çeku oduševio je slušatelje španjolskim skladateljima Fernandom Sorom i Franciscom Tárregom, a Martina Filjak očarala je emotivnom izvedbom Lisztove transkripcije Bacha i reminescencije Donizettija. Ovo je prava prigoda podsjetiti se da je Franz Liszt 1846. nastupio u Zagrebu i postao počasni član HGZ-a.

U kampanji je prikupljeno je 27.400 kuna te 15.000 USD koje su, potaknuti ovim jedinstvenim koncertom, donirali Samir Nikočević, Charles Taylor i Astrid Horan.

Zgrada Hrvatskog glazbenog zavoda, 144 godina stara „kuća u kojoj stanuje glazba“ pretrpjela je velika oštećenja u strašnom potresu koji je 22. ožujka zadesio grad Zagreb. Materijalna šteta je golema i potrebna su znatna financijska sredstva za obnovu, a kako je HGZ udruga građana koja se financira isključivo iz vlastitih prihoda, financijska situacija je iznimno teška jer je već u ožujku prekinuta svaka koncertna djelatnost zbog pandemije virusa.

Ovo je najveća kriza u 200 godina postojanja udruge! No, nismo ni trenutka čekali jer zgrada se mora spasiti od daljnjih oštećenja pa smo prvi u gradu postavili skele i započeli s popravkom krovišta koje je ozbiljno ugrožavalo samu zgradu, okolne građevine i prolaznike u Gundulićevoj ulici. Beskrajno smo zahvalni Kajani Pačko na ovoj plemenitoj inicijativi jer troškove sanacije ne možemo podmiriti sami i svaka pomoć nam je dragocjena“, kaže predsjednica HGZ-a Romana Matanovac Vučković.

Hrvatski glazbeni zavod nastavlja kampanju za prikupljanje donacija, a sve detalje možete pronaći na: https://www.hgz.hr/donacije/

Foto: Zvonimir Ferina, Romano Grozić, Atdhe Mulla

 

Komentari