Na Antarktici se pojavio snijeg zelene boje

69

Snijeg je u normalnim okolnostima bijele boje, no u dijelovima obalnog Antarktika poprimio je bizarnu nijansu zelene. Uzrok zelenilu snijega uzrokovano je cvjetanjem mikroskopskih snježnih algi, a ovaj prizor primijetili su i sateliti.

Tim predvođen istraživačima sa Sveučilišta u Cambridgeu u Velikoj Britaniji i Britanskim antarktičkim istraživanjem upotrijebio je satelitske podatke i opservacije na terenu kako bi stvorio kartu zelenih algi i predvidio buduće širenje zelenog snijega. U srijedu su svoj rad objavili u časopisu Nature Communications. Uz obalu se pojavljuje zeleni snijeg. “Raste u ‘toplijim’ područjima, gdje su prosječne temperature nešto iznad 0 stupnjeva Celzijusa tijekom australskog ljeta – ljetni mjeseci južne polutke od studenog do veljače,” objavilo je Sveučilište u Cambridgeu u srijedu.

Čini se da se obližnje kolonije pingvina igraju u cvjetanju algi. Nedavno smo naučili da izmet pingvina može znanstvenicima izazvati probleme sa smijanjem. Može se hraniti i rastom algi. Klimatske promjene izgledaju kao da će se igrati u nenamjernom “zelenilu” snijega Antarktika. “Kako se Antarktika zagrijava, predviđamo da će se ukupna masa snježnih algi povećati, jer će širenje na više površina tla znatno nadjačati gubitak malih otočnih mrlja algi”, rekao je znanstvenik biljke sa Sveučilišta u Cambridgeu Andrew Gray, glavni autor ovog rada. Znanstvenici nisu uočili samo zelenilo. Dijelovi Antarktike izgledaju poput duge. Istraživači namjeravaju proširiti svoje studije na cvjetove crvenih i narančastih algi koje doprinose ovom raznobojnom krajoliku.

Izvor: Cnet

Komentari