U 3. maju potpisan ugovor o završetku novogradnje 514! Plenković: Nastojimo revitalizirati hrvatsku brodogradnju

23

Predsjednik Vlade Andrej Plenković posjet Rijeci nastavio je u brodogradilištu 3. maj gdje se sastao s direktorom Edijem Kučanom. Ujedno, potpisan je i Ugovor o završetku gradnje broda za prijevoz automobila i kamiona, gradnja br. 514, a potpisali su ga ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić i direktor Edi Kučan.

Premijer Plenković čestitao je Kučanu i zahvalio ministru Ćoriću te istaknuo ovaj važan iskorak za 3. maj. „Oni su se pokazali izrazito učinkoviti. Znate da smo u rujnu prošle godine bili ovdje na porinuću Algoma Intrepida, prvog broda koji je dovršen. S ovom novogradnjom 514, a riječ je o brodu za prijevoz automobila, Vlada još jednom iskazuje povjerenje prema trećemajcima, kojih je sada ovdje zaposleno oko 850, zajedno još 350 kooperanata“, kazao je premijer Plenković.

Novogradnja 514 bila je dio stečajne mase pulskog Uljanika, a na elektroničkoj javnoj dražbi kupilo ju je Ministarstvo financija. Vlada je na sjednici početkom travnja dala suglasnost i zadužila ministarstvo gospodarstva da s 3. majem potpiše ugovor o završetku novogradnje 514, a odobrila je i zaduženje od 22 milijuna eura kod Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR) za financiranje završetka gradnje toga broda, piše Novi list.

Dodao je kako vjeruje da će se na ovaj način ostvariti viša cijena prilikom završetka i prodaje broda. Time će troškovi njegove proizvodnje biti namireni: „Upravo na ovaj način s bitnom ulogom hrvatske brodogradnje Jadranbroda nastojimo revitalizirati brodogradnju tako da kontroliramo troškove i da dugoročno njihova aktivnost bude na tržišnim osnovama. U tom smo smislu zadovoljni da se ovdje, praktički u blizini, pozicionirao i ‘MKM Yachts’. Riječ je o kompaniji koja je u Uljaniku dovršila polarni kruzer Eclipse – brod kakvog praktički gotovo da i nema uopće u svijetu. Razgovarali smo prije 10-ak dana s njihovim vlasnikom, spremni su ovdje graditi Eclipse 2. Po nama, dugoročna revitalizacija te industrije omogućit će i proizvodnju i izgradnju nekoliko takvih brodova. Siguran sam, ako to tako bude, da će biti posla i za 3. maj i za Uljanik.“

Izdvojio je da je Vlada u ovoj godini Covida-19 u Primorsko-goranskoj županiji očuvala 50 tisuća radnih mjesta. „Isplaćeno je 727 milijuna kuna za plaće radnika, koji bi vrlo vjerojatno bili ostali bez posla da nismo napravili taj iskorak. S te strane smo zadovoljni da smo i ovu vrlo zahtjevnu godinu, u ekonomskom i financijskom smislu zaposlenosti, uspjeli prebroditi na najbolji način. Novogradnja 514 korak je u tom smjeru“, kazao je.

Komentari