Tužne sudbine dlakavaca – Pas na ulicu, a obitelj na skijanje!

163

Praksa napuštanja kućnih ljubimaca nije rezervirana samo za ljetne mjesece kada ih je najviše na cesti, nego nažalost za sva godišnja doba pa tako i za zimske mjesece kada ljudi odlaze na skijanje, upozoravaju iz udruge Prijatelji životinja i Mreže z zaštitu životinja. Mnogi u sezoni skijanja završe na ulici gdje su izloženi brojnim opasnostima, stradavanju u prometu, gladi, žeđi, smrzavanju.

Iz Mreže za zaštitu životinja apeliraju na sve one koji odlaze na zimovanje da se pobrinu za sve svoje članove obitelji, pse i mačke o kojima su se obvezali skrbiti.

Veliki broj napuštenih životinja posljedica je i nepoštivanja petnaestogodišnje zakonske obveze mikročipiranja pasa. Naime, Prijatelji životinja ukazuju na još uvijek zabrinjavajuće veliki broj pasa koji nisu označeni mikročipom iako bi sve lokalne zajednice trebale provjeravati kućanstva na svome području.

Usto, ne provodi se zakonska obaveza kontrole razmnožavanja životinja, ne provodi se kastracija pasa i mačaka, veliki je broj štenaca i mačića koji bivaju ostavljeni na ulici ili u ionako pretrpanim skloništima.

Mreža za zaštitu životinja podsjeća da je kazna za napuštanje životinje te nezbrinjavanje mladunčadi vlastitih kućnih ljubimaca od 15 do 30 tisuća kuna prema Zakonu o zaštiti životinja, a izbjegavanje označavanja pasa mikročipom kažnjivo je sa šest tisuća kuna.

Mreža za zaštitu životinja apelira na sve da mikročipiraju svoje pse, kastriraju životinje pod svojom skrbi te se pobrinu za njih kad odlaze na put.
Ukoliko žele novog člana obitelji, mole da se odluče za udomljavanje psa ili mačke tek nakon što dobro promisle o dugogodišnjoj odgovornosti i obvezama koje ih čekaju.

 

Komentari