Nova verzija čuvenih Kćeri doktora Marcha

26

Američka redateljica Greta Gerwing uspješno započinje europsku projekciju svoje dinamične adaptacije slavnog romana Louise  May Alcott “Četiri kćeri doktora Marcha”.
U  najnovijoj fikciji glume provjerene umjetnice: Laura Dern, Saorise Ronan i Emma Watson, uz Timothé Chalameta, porijeklom Francuza.

Petnaest adaptacija
Kvalitetno ostvarenje, ugodno je novogodišnje iznenađenje s početka trećeg desetljeća 21 stoljeća. Film oduševljava europsku publiku, kojoj je upravo predstavljena 15 verzija poznatog romana. Književni klasik sačuvao je šarm i dopadljivost, prilagođen duhu današnjeg vremena!

“Četiri kćeri doktora Marcha” sa potpisom Louise May Akcott tiskane su u dva dijela pa su objavljene 1868. i 1869. godine.

Djelo je adaptirano za veliki i mali ekran ali je postalo i rado čitan crtani roman! Brojne generacije dobile su osobnu verziju. Prethodna je snimljena 1994. godine u režiji Gilliana Amstronga s Winonom Ryder, Trini Alvarado, Kristen Dunst i Klare Danes.

Nedavno je glumica i filmašica Greta Gerwing ostvarila svoju interpretaciju, jednostavnijeg naziva “Kćeri doktora Marcha”, možda zbog isticanja drugih likova, poput majke Mary March u tumačenju nadarene Laure Dern, dirljive, ali odlučne ili tete koju je fantastična Meryl Streep označila očajnom i zajedljivom.

Univerzalna fabula
Priča iznenađuje neprolaznom svježinom i aktualnošću, najprije zahvaljujući Jo, u čiju je ličnost spisateljica unijela osobni duh, dok joj je Saorise Ronan podarila poseban zanos postojanja. Oživljava feminističke probleme epohe odbijanjem udaje, voljom da bude priznata kao književnica i odlaskom u New York, sa željom za osobnim, spisateljskim uspjehom. Istinska junakinja  Jo se uzdiže, spajajući književnost sa sedmom umjetnošću na jedinstven način.

Laurie, mladi susjed, pomalo boem fasciniran je sestrama, ali skučen osobnim društvenim položajem i konvencijama. Uloga je kao skrojena za sve traženijeg Timothé Chalameta. Emma Watson je savršena Meg, najstarija sestra kojao voli bogatstvo i ležernost balova. Sve žrtvuje u ime velike ljubavi.

Florence Pugh je predivna Amy, osvjetoljubiva i neustrašiva, koja u isti čas mrzi i voli.

Veoma ritmičan, film komponira gledišta sa različitim epohama, prestižnim scenama koje stvaraju dopadljivu dinamičnost. Naliči na linearnu kronologiju, koja je hrabar izbor i uspješno prenosi gledatelje u središte postojanja, nesvakidašnjih i originalnih žena.

Ni tužni rasplet događaja oko Beth,  niti frustracija ljubavnog trokuta Jo-Laurie-Amy previše melodramatična da bi se u nju vjerovalo, ne zasjenjuje redateljičinu nadarenost i znanje.

Greta Gerwing uspjela je prenijeti vrijednosti priče: plemenitost, ljubav, samilost, tolerantnost, na prirodan i human način  bez nepotrebnog moraliziranja. Tekst velike kvalitete pokazao je svoje još neotkrivene prednosti. Filmski pogled na kćeri doktora Marcha je moderan i suvremen, obraća se odraslima, kao i mlađim generacijama.

Džana Mujadžić

 

Komentari