Studentski dom u Rijeci postaje karantena

29

Studentsko naselje “Ivan Goran Kovačić” Sveučilišta u Rijeci na Podmurvicama u Rijeci postaje karantena. Po nalogu Ravnateljstva Civilne zaštite temeljem zaključka Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske svi objekti Studentskog naselja “Ivan Goran Kovačić” prenamijenit će se za potrebe boravka osoba u karanteni. Studentsko naselje “Ivan Goran Kovačić” u 5 objekata ima ukupno 673 kreveta od kojih je 642 kreveta za smještaj redovitih studenata te 31 krevet za smještaj nastavnog osoblja i drugih gostiju Sveučilišta i Veleučilišta u Rijeci. U iseljavanju Studentskog naselja pomažu i pripadnici Armade koji provode selidbu prema operativnom planu Stožera civilne zaštite. Jedan od razloga zbog kojeg Studentsko naselje služi kao dodatni bolnički kapacitet za pacijente zaražene koronavirusom jest izoliranost naselja te u slučaju potrebe sanitetskog prijevoza do KBC-a potrebno je samo dvije minute vožnje, odnosno oko 500 metara od respiratornog centra, pojašnjava prof. dr. Alen Ružić.

Rektorica Sveučilišta u Rijeci Snježana Prijić-Samaržija istakla je: „Iako će priprema objekata u Studentskom naselju “Ivan Goran Kovačić” teći postupno, odlučili smo da odmah i bez odgode premjestimo sve studente koji su ostali u tom studentskom naselju na lokaciju Studentskog naselja “Trsat”. Kako bismo osigurali provedbu mjera, sve osobne stvari studenata u Studentskom naselju “Trsat” već su adekvatno pohranjene i sobe pripremljene za useljenje studenata iz Studentskog naselja “Ivan Goran Kovačić”. Sve osobne stvari na obje lokacije nadležne osobe će spremiti uz nadzor posebnih skupina u kojima su predstavnici Studentskog zbora i Sveučilište u Rijeci, pohraniti na sigurno mjesto te će biti dostupne za preuzimanje u svakom trenutku.“

Studentima koji su otišli kućama savjetovano je da zbog zdravstvenih razloga ne vraćaju po stvari jer će ih moći preuzeti kada se steknu uvjeti za nastavak nastave. U Studentskom naselju “Ivan Goran Kovačić” ostalo je 70 studenata, dok je u Studentskom naselju “Trsat” ostalo 100 studenata. Svega njih 36 iz Studentskog naselja “Ivan Goran Kovačić” javilo se za preseljenje u Studentsko naselje “Trsat”, dok su ostali donijeli odluku da odlaze kući.

Rektorica Snježana Prijić-Samaržija naglašava: “Prioritet nam je njihovo zdravlje i zaštita od moguće zaraze te osiguravanje njihovih prava u izvanrednim okolnostima. Svi studenti koji su otišli svojim kućama ne trebaju brinuti kako za pravo povratka u svoje sobe, tako i za svoje stvari. Svi studenti koji su ostali imat će osigurane sve uvjete za boravak i rad, kao i do sada.”

Komentari