Javni gradski prijevoz se ukida, a parkirališta u Rijeci su besplatna

44

U Hrvatskoj se ukida sav javni prijevoz, a odluka o privremenoj obustavi javnog prijevoza stupa na snagu sutra. Odluka se odnosi na sav javni linijski prijevoz putnika u unutarnjem, međunarodnom cestovnom prometu te javni prijevoz osoba u željezničkom, tramvajskom i drugom javnogradskom prometu (uspinjače, žičare i sl.), izuzev taxi prijevoza. Zatvaraju sei autobusni i željeznički kolodvori. Na otoke od danas, mogu samo otočani. Dakle, sav prijevoz putnika, tereta i vozila prema otocima obustavljen je.

Na riječkom području danas je evidentirano još 6 zaraženih osoba koronavirusom od kojih jedna osoba ima prebivalište izvan Primorsko-goranske županije, a u tijeku je obrada i utvrđivanje njihovih bliskih kontakata. Ukupno u Primorsko-goranskoj županiji ima 14 pozitivnih pacijenata na koronavirus, a izliječeno je njih 2. Ukupno je zaraženo 168 osoba, a njih 5 je ozdravilo. Na respiratoru se trenutno nalaze 3 osobe. Ujedno, ministar Božinović najavio je kako će od sada zbog velikog broja kršitelja samoizolacije policija još strože nadzirati kršenje mjera.

Gradonačelnik Rijeke obratio se građanima najavivši im da se od nedjelje više ne provodi javni gradski prijevoz, a Rijeka će mjesec dana imati besplatan parking. Na službenoj stranici riječkog gradonačelnika Vojka Obersnela napisano je:

„Dragi sugrađani, Riječanke i Riječani, ovo su dani u kojima ispit polaže naša solidarnost, naš razum, odgovornost i disciplina.

Pojava COVID 19 virusa, pandemija koja je zadesila svijet, donijela je mobilizaciju svih zemalja, uključenost neviđenu od razdoblja Drugog svjetskog rata. Neprijatelj je ovoga puta nevidljiv golim okom, ali izuzetno opasan jer prijeti društvu na gotovo svim područjima.

Urušavanje zdravstvenog sustava, nemogućnost prihvata bolesnika te posljedično brojne smrti, s čime se suočava Italija u proteklim teškim tjednima, između ostaloga su rezultat neodgovornog ponašanja pojedinaca u razdoblju epidemije u smislu nepridržavanja preporuka i mjera epidemiologa o izbjegavanju kontakata i nužnoj samoizolaciji.
Koristim taj primjer i, uz istinsko suosjećanje s Italijom, otvoreno apeliram na svih: ostanimo doma!

Ministar Beroš upozorava nas da smo – ukoliko se ne budemo krajnje odgovorno ponašali – samo 19 dana od talijanskog scenarija.

Stoga još jednom naglašavam – izuzetno je važno pridržavati se uputa nacionalnog stožera. Pranje ruku nije dovoljno. Moramo držati razmak, ne grupirati se ni na otvorenim, ni u zatvorenim prostorima.

Svakome tko nije stručnjak teško je shvatiti na koji način brojke zaraženih i smrtnih slučajeva u epidemijama rastu tako brzo. Riječ je o eksponencijalnom rastu, gdje se stotine pretvaraju u tisuće u razmaku od samo par dana. Presudnu ulogu u tome igra količina kontakata koju pojedinci ostvaruju.

Pozivam vas stoga još jednom da ovu situaciju shvatimo najozbiljnije, jer svaki dan i svaki sat je važan. Svaka odluka o ostanku doma nasuprot izlasku u društvo, spašava ne samo jedan, nego i više života.

Znam da je proljeće i da nije lako ostati kod kuće, ali dani koji su pred nama odlučuju o životu i smrti naših sugrađana. Živimo dane u kojima ponašanje svakog građana Hrvatske ima dalekosežne, višegodišnje posljedice na zdravlje, na život, posljedično i na ekonomiju jednom kada se pandemija okonča.

Od početka izbijanja epidemije, sada i globalne pandemije, Grad Rijeka je u 24-satnom kontaktu s nacionalnim stožerom civilne zaštite. Strogo slijedimo njihove upute. Poduzeli smo niz mjera: otkazana su sva javna, kulturna i sportska događanja u Rijeci, zatvorili smo sve javne sportske i kulturne objekte, reorganizirali smo rad gradskih službi koje komuniciraju s građanima, organizirali smo dostavu hrane i lijekova za najpotrebitije, donijeli smo i niz mjera za pomoć poduzetnicima zbog posljedica koje će ostaviti ovo stanje. Organizirali smo razne komunikacijske kanale za građane u civilnom komunikacijskom stožeru.

Temeljem odluke Stožera civilne zaštite RH od sutra u Rijeci nema javnog gradskog prijevoza. S obzirom na novonastalu situaciju donio sam odluku da se od sutra ne naplaćuje parkiranje na svim parkiralištima i garažama kojima upravlja Rijeka Plus.

Tržnica se dezinficira svaki dan nakon završetka rada. Od ponedjeljka počinje dezinfekcija javnih površina u gradu, s naglaskom na lokacije gdje se nalaze trgovine i ostali objekti koji moraju raditi.

Zbog neodgovornih pojedinaca i nepridržavanja preporučenih mjera, zatvorili smo dječja igrališta.

Nažalost, sve poduzete mjere i sve preporuke još uvijek se ne shvaćaju dovoljno ozbiljno, pa neodgovorni građani u većim grupama posjećuju plaže, šetnice ili se u večernjim satima okupljaju na trgovima, u parkovima ili uz Rječinu. Apeliram na sve takve da to ne čine.

Znam da je ovo prvi puta da se svi skupa susrećemo s ovakvom situacijom, i da je do samo prije par mjeseci ovakvo što bilo zamislivo smo u znanstveno-fantastičnom filmu.
No, događa se. U realnosti. I s obzirom na to, ne treba nam panika, ali treba nam solidarnost i odgovornost.

Mnogi zabrinuti građani obraćaju mi se s molbom da uvedem policijski sat i najstrožu karantenu. Ovakve mjere nisu u mojoj, niti u nadležnosti Grada Rijeke, već samo Vlade RH odnosno nacionalnog kriznog stožera. Takve krajnje represivne mjere ne bi bile potrebne kada bi svi shvatili vlastitu odgovornost u ovoj situaciji. A čak i da se donesu, kao što vidimo na primjeru Italije, ni najstrože mjere ne uspijevaju polučiti učinak ako ih se pojedinci i dalje odbijaju pridržavati.

U konačnici, Rijeka je uvijek znala prepoznati ozbiljnost situacije. Pozivam vas da to pokažemo i sada. Razmislimo o činjenici da u samo dan-dva svojim neodgovornim ponašanjem možemo ugroziti stotine ljudi. Opterećenje našeg zdravstvenog sustava tada može postati toliko da će biti nemoguće pružiti pomoć svima oboljelima, ali ni liječiti druge hitne slučajeve, one koji nemaju veze s virusom, a kamoli kronične bolesnike.

Sjetimo se da odgovornim ponašanjem štitimo sve naše požrtvovne medicinske djelatnike koji već tjednima naporno rade i kojima će biti puno teže u danima koji dolaze. Ugrožavajući njihovo zdravlje, ugrožavamo sami sebe i sve one do kojih nam je stalo. Ovaj virus nije nešto što se tiče samo medicinara. Svi smo u ovome zajedno.

Veliko hvala svima koji rade u zdravstvu, ali i svim ostalim službama koje u ovim teškim uvjetima rade i stoje na raspolaganju građanima.

I na kraju – nema mjesta panici, ima mjesta samo za #ostanidoma. I stoga – hvala svima koji ostaju doma. Solidarnost, odgovornost i samodisciplina mogu spasiti ljudske živote. O njima ne odlučuje samo virus, odlučujemo i mi!“

Komentari