SMART kvart donosi novosti u život kvarta – Udruga SMART kvart predstavila kvartovski info point

94

Ovog utorka, 18. siječnja udruga SMART kvart je, u povodu prve godine svog postojanja, javnosti predstavila novi alat za druženje, komunikaciju, zabavu i informiranje. Radi se o kvartovskom info-pointu (portalu) osmišljenom od strane lokalne riječke pameti i kreacije uz podršku Primorsko-goranske županije.

U povodu predstavljanja info-pointa, detaljnije su ga predstavili i svoje dojmove iznijeli samo neki od partnera i suradnika udruge: Marin Nižić, idejni kreator web stranice i info pointa, Kim Anić, ravnateljica OŠ Kozala, Dragica Fadljević, ravnateljica Direkcije za mjesnu samoupravu Grada Rijeke, Marina Marghetti, magistra pedagogije, Christian Brozović ispred MRK Kozala te predsjednik udruge Kristian Starčić.

Kristian Starčić, predsjednik udruge istaknuo je: ,,Portal je zamišljen kao kvartovski info-point, ali osim servisnih i informacija o događanjima, korisnici se mogu međusobno upoznati i družiti putem poveznice na komunikacijske kanale na društvenim mrežama (Facebook, Instagram). Osim toga, na portalu se može naučiti ponešto o Kozali, njezinoj povijesti ali i provjeriti kakvi su sve do sada projekti realizirani. Posebno važno mjesto na info-pointu zauzima dio namijenjen djeci i mladima te njihovim roditeljima pod nazivom Pitaj pedagoginju. Upravo će na tome biti fokus programa rada udruge u 2022. godini. Potpuno svjesna učinaka dvogodišnje pandemije, udruga se odlučila sa njima uhvatiti u koštac i raditi na ublažavanju njihovih posljedica pa je tako naša članica, magistra pedagogije s višegodišnjim iskustvom u ranom i predškolskom odgoju i obrazovanju te radu s djecom u riziku i djecom bez odgovarajuće roditeljske skrbi na raspolaganju roditeljima i djeci za upite na koje odgovara online/osobno u sigurnoj i podržavajućoj atmosferi.”

Marin Nižić, dizajner vizualnih komunikacija i proizvoda; kreator portala dodaje: ,,Kada mi je Kristian pristupio s idejom da zajedno zamislimo web stranicu udruge Smart kvart, želja mi je bila stvoriti jedno drugačije iskustvo za korisnice i korisnike. Zahvalan sam na potpunoj slobodi koju sam imao u oblikovanju, jer je upravo ta širina omogućila da smislimo nešto nesvakidašnje. Pa tako – naslovna stranica podsjeća na fasade kozalskih nebodera, popis partnera na poštanske sandučiće, korisne informacije smještene su na pano kakvog bismo našli u svakom portunu, a kalendari, najave i članci podsjećaju na kvartovske novine i reklamne letke. Sve to, kada se okupi pod jednim mjestom na internetu, daje zanimljiv i novi način za zajedničko bavljenje jednim kvartom, a upravo takav alat treba ovoj udruzi, pa i svim stanovnicama i stanovnicima Kozale i našeg grada.”

 ,,Inovativnost, kreativnost, motiviranost i osjećaj zajedništva je ono što se prepoznaje u svakom kutku „smartkvarta“ Kozala . Učenici naše škole su mali i mladi „smartkvartovci“. Želja nam je da ih što više uključimo u projekte koje će oplemeniti prostor u kojem žive i naviknemo na ideje građanskog društva koje traži aktivno sudjelovanje i uključenost. Izdvajam jednu od poruka sa „smartkvart“ stranice: „Gdje Kozala ide? Prepuna različitosti ali povezana i optimistična, samo i jedino naprijed“ i dodajem „… i učenici Osnovne škole Kozala s njom”,” naglašava Kim Anić, ravnateljica OŠ Kozala.

Dragica Fadljević, ravnateljica Direkcije za mjesnu samoupravu Grada Rijeke rekla je: ,,Radujem se i nadam se da će udruga odista funkcionirati na način kako je zamišljeno, za građane i sa građanima te da će imati vrlo usku suradnju sa Vijećem Mjesnih odbora Kozala, Belveder pa i Brašćine-Pulac, a u konačnosti i sa ostalim vijećima jer je prvi kontakt sa građanima najbitniji, tako osluškujemo njihove potrebe i probleme. No nadam se da neće uvijek biti samo problema i potreba, da će biti i zajedničkih aktivnosti i suradnje od kojih će šira lokalna zajednica imati koristi. Dobro je čuti što građani sve misle, žele, što ih zanima, jesu li voljni napraviti nešto za sebe, za susjeda, za grad, da li komunikacija može teći obostrano u pozitivnoj i dobronamjernoj atmosferi, jer tada je probleme i potrebe daleko lakše riješiti.”

Marina Marghetti, magistra pedagogije, članica udruge naglasila je: ,,Pitaj pedagoginju” zamislili smo kao savjetovatelja roditelja u odgojnim procesima, kao jednog asistenta kojem se mogu obratiti u vezi pitanja koja im se javljaju u odgoju djece, postupcima, teškoćama, ali i pitanja koja im se javljaju kao osobama individuama, odnosno kako se oni osjećaju i nose sa svojom roditeljskom odgovornosti, ali i drugim ulogama u kojima se u životu nalaze. Namijenjeno je mladima sa svakodnevnim pitanjima koji pokušavaju naći svoj put u životu, propituju sebe, odnose sa sobom, roditeljima, prijateljima.  Na ,,Pitaj pedagoginju” poštuje se etički kodeks što znači da sve ostaje između savjetovatelja i osobe. Savjetovanju se pristupa profesionalno te ukoliko je potrebno, osoba se usmjerava drugom stručnjaku. Savjetovanje je moguće dogovoriti i online i uživo (ne samo pisanim odgovorom).”

Christian Brozović, MRK Kozala, kazao je: ,,Muški rukometni klub „Kozala“ kao udruga građana i nositelj sportskih aktivnosti u tom djelu grada Rijeke iznimno je ponosan da može doprinositi zajednici i kvartu u kojemu djeluje. Naš klub kao takav, usko surađuje sa Udrugom SMART kvart čiji rad podržava i potiče da bude još kreativniji i bolji, a za dobrobit našeg kvarta i grada Rijeke. Također, kako bi se u svome radu povezali, MRK Kozala se nalazi na web stranicama udruge, odnosno info portalu kao partner. Nadamo se dugoročnoj suradnji na obostrano zadovoljstvo, ali i zadovoljstvo zajednice kojoj služimo.”

Ovako koncipiran info-point poslužit će kao zanimljivi alat za povezivanje i aktivno sudjelovanje građana u životu lokalne zajednice te pozicioniranje Kozale kao mjesta na kojem se zajednica okuplja i povezuju susjedi i tako postaje ugodno mjesto za život.

Dašak optimizma i dobre vibracije u novoj godini punoj novih izazova sa Kozale odaslani su čitavom gradu!

L.B.

Komentari