SAD za nekoliko dana ukida vize za hrvatske državljane!

34

Andrej Plenković danas je kazao kako bi kroz nekoliko dana SAD trebao ukinuti vize za Hrvatsku: “Mi smo pred ukidanjem viza SAD-a za hrvatske državljane. To bi se trebalo dogoditi kroz sljedećih nekoliko dana. Na tome smo dugo radili. Mislim da je konačno i ta prepreka, koja je usporila i trgovinske i investicijske tijekove sa SAD-om, uskoro iza nas,” javlja Index.

Vize za SAD trebale bi biti ukinute najkasnije do 30. rujna kada završava američka fiskalna godina, a o tome se razgovara još od 2007. godine. Podsjetimo, početkom kolovoza američki državni tajnik Anthony Blinken nominirao je Hrvatsku za ukidanje viza. “Danas sam nominirao Hrvatsku da se pridruži Programu za ukidanje viza. Ovaj korak prema bezviznom režimu znak je ogromnoga napretka Hrvatske u ispunjavanju strogih standarda za zemlje sudionice. Nadamo se još jačem odnosu SAD-a i Hrvatske”, kazao je tom prilikom.

Ukidanje viza diplomatsko je pitanje o odnosimo dviju zemalja, a potrebno je ispuniti brojne preduvjete. Jedan od njih je i manje od 3 % odbijenih zahtjeva.

Ukidanje viza komentirao je i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović: „Vidjeli ste priopćenja prošli tjedan. Imali smo visoko izaslanstvo Ministarstva domovinske sigurnosti u Hrvatskoj. Bio je to posjet kao završna evaluacija svega na čemu smo radili, cijeli je niz tehničkih protokola i konkretnih razmjena podataka između sigurnosnih službi. To govori ovisokoj razini parnterstva, ali i da smo tehnički uspjeli odgovoriti na taj izazov. Mi funkcioniramo kao da radite s kolegama u FBI-u, DEA-u. Više puta smo rekli koji su sporazumi trebali biti implementirani. Uspjeli smo za godinu dana sklopiti sporazum sa svim zračnim kompanijama koje putuju u Hrvatsku i uspostaviti vezu razmjene putnika u zračnom prometu.“

Ministar Božinović se osvrnuo i na mogućnost uvođenja novih mjera i češće potrebe za covid potvrdama. “O tome govorimo svakodnevno, Nama je trend porasta, ne samo u Hrvatskoj nego i u većem dijelu Europe. Neke se zemlje zatvaraju, neke se odlučuju otvoriti, ali sve su uz to otvaranje poručile da će se vratiti u fazu zatvorenosti ako dođe do povećanja brojeva. Mi pratimo situaciju dnevno da izbjegnemo nagla otvaranja pa zatvaranja jer mislim da to ljude najviše frustrira. Ne predviđamo daljnje pooštravanje ni liberalizaciju mjera”, kazao je Božinović.

L.B.

Komentari