ROADPOL-ov Speed Marathon: U srijedu 24-satni nadzor brzine!

94

Ovog tjedna, od 19. do 25. travnja, diljem Europe provodi se ROADPOL-ova akcija pojačanog nadzora brzine kretanja vozila. U okviru pojačanih mjera u srijedu, 21. travnja, provodi se 24-satni nadzor brzine, u koji će biti uključen maksimalno raspoloživi broj policijskih službenika, kao i svi raspoloživi uređaji i oprema koja se koristi u nadzoru i kontroli prometa.

Akcija se provodi i na području Policijske uprave istarske te je u tu svrhu policija pozvala građane da predlože lokacije na kojima žele da se kontrolira brzina kretanja. Policijska uprava istarska zaprimila je ukupno 99 prijedloga građana te im ovim putem na tome zahvaljujemo. Dio njihovih prijedloga je usvojen te će se na tim lokacijama i provesti ova akcija.  Osim lokacija koje su predložili građani, policija će nadzirati brzinu i na lokacijama na području Istre, na kojima se prema statističkim pokazateljima događaju prometne nesreće uzrokovane nepropisnom ili neprilagođenom brzinom.

Neprilagođena i nepropisna brzina kretanja najčešći je uzrok smrti na prometnicama Europe te je stoga među prekršajima kojima se ROADPOL ciljano bavi u svojim operativnim akcijama. Iako su kazne za prekoračenje brzine znatno porasle u mnogim europskim zemljama posljednjih godina, još uvijek ima previše vozača koji prekomjernom brzinom ugrožavaju sebe i živote ostalih sudionika u prometu.

Upravo brzina određuje težinu sudara te čak i malo povećanje brzine povećava rizik od ozljeda. Vodite računa o tome da pješaci imaju 90% šanse preživjeti nalet vozila pri brzini od 30 km/h te manje od 50% šanse preživjeti nalet vozila pri brzini od 50 i više km/h.

Policijska uprava istarska poziva stoga vozače da poštuju ograničenja brzine na cestama, da voze oprezno i vode računa o svojoj sigurnosti, ali i sigurnosti drugih sudionika u prometu. Zapamti da o tebi ovisi želiš li ostati živ i sačuvati živote drugih.

I na prometnicama u nadležnosti Policijske uprave primorsko-goranske, policijski službenici će od ponoći 21. travnja provoditi 24-satnu akciju pojačanog nadzora brzine kretanja vozila. U isto vrijeme ova akcija provodi se u svim zemljama Europske unije pa tako i na području policijskih uprava u Republici Hrvatskoj.

Ovom akcijom nastoji se podići razina stanja sigurnosti u prometu na cestama te utjecati na promjenu ponašanja sudionika u prometu. U provedbu akcije bit će uključen maksimalno raspoloživi broj djelatnika prometne policije, koji će koristiti sve raspoložive uređaje za nadzor brzine kretanja vozila.  Na poziv policije, u pripremu akcije uključili su se i građani, njih 80-ak ove godine, koji su od 9. do 19. travnja predlagali lokacije 24-satnog nadzora brzine kretanja vozila na čemu im posebno zahvaljujemo. Dio njihovih prijedloga je usvojen te će se na tim lokacijama i provesti ova akcija, dok će ostale lokacije biti uvrštene za nadzor brzine u sljedećim akcijama. Provedbi 24-satne akcije nadzora brzine mogu prisustvovati i predstavnici medija na lokacijama u Crikvenici, Malom Lošinju i Rijeci.

Komentari