Prvi hrvatski kalkulator ekološkog otiska za građane

Služenje kalkulatorom u funkciji je očuvanja okoliša, zdravlja građana kao i postizavanja značajnih ušteda u osobnome budžetu

227

Prvi kalkulator ekološkog otiska za hrvatske građane dostupan je već u testnoj verziji, a plod je suradnje riječkih udruga Facultas i OZ koje su zajednički osmislile projekt “Smanjimo svoj ekološki otisak”. Riječ je o projektu nacionalnoga zamaha koji teži podizanju ekološke svijesti hrvatskih građana, ali i konkretnim učincima koji korisnicima ovog kalkulatora te pratećih usluga mogu donijeti značajne uštede u osobnome budžetu.

U projekt su uključeni suradnici iz različitih krajeva Hrvatske. Voditelj projekta, Dino Krupić, inače doktorand psihologije i asistent na Filozofskom fakultetu u Osijeku, najavljuje da će se Facultas-OZ-ov kalkulator kontinuirano unapređivati i opremati dodatnim servisima u funkciji zdravlja ljudi, zdravijega okoliša te racionalnijeg trošenja.

“Istraživanja pokazuju da životne navike građana čine udio od čak 60% u ukupnome ekološkome otisku zemlje. Zbog toga smo se potrudili kreirati konkretne alate koji mogu pomoći u promjeni štetnih navika i pokazati mjerljivu korist koju promjene pojedinih mogu donijeti, i svakome pojedincu i društvu u cjelini”, ističe Dino Krupić.

Kako bi ostvarili svoje ambiciozne planove, tvorci prvog kalkulatora ekološkoga otiska natječu se za potporu u sklopu HT-ovog natječaja “Zajedno smo jači”, na kojemu je projekt ušao u finalnu fazu, te ujedno i apeliraju na podršku građana koji svojim glasom na internetu mogu doprinijeti osiguravanju potpore.

Testna se verzija kalkulatora može isprobati putem web stranica Udruge OZ, gdje su dostupne i druge informacije o projektu, a projekt se može podržati putem stranica natječaja “Zajedno smo jači”.