Pitate se je li vam mačka dobro? Ova aplikacija pokazuje je li vaša mačka sretna

124

“Je li moja mačka sretna ili ne?”, pitanje je to koje već vječno progoni vlasnike mačaka. No, zahvaljujući novoj aplikaciji Sylvester.ai možete se prestati pitati ovo pitanje.

Sylvester.ai zajednički je projekt kanadske tvrtke za tehnologiju umjetne inteligencije Alta ML i The Bar G, portfelja tvrtki uključenih u sektore za zdravlje životinja. Odgovor na pitanje je li vaša mačka sretna ili ne, boli li je nešto ili ne, aplikacija će prepoznati uz pomoć fotografije mačke.

Aplikacija je pokrenuta nakon što su programeri u AltaML-u otkrili Feline Grimace Scale (FGS), znanstveno potvrđen alat za procjenu akutne boli u mačaka na temelju promjena u izrazu lica objavljenom u časopisu Scientific Reports and Nature 2019. To je tim dovelo do igranja s idejom da primijene svoju stručnost u strojnom učenju za poticanje zdravijeg i sretnijeg života mačaka.

“Veliki izazov s mačkama je taj što ne pokazuju kad ih boli”, kaže potpredsjednik AltaML-ovog proizvoda, Chris O’Brien. “One odu i sakriju se, dok će pas cviliti, gristi i biti vidno nervozan.”

Prije FGS-a, mačke su se smatrale delfičkim bićima koja nisu pokazivale znakove ako boluju. Istina je da ovi znakovi postoje – oni su samo izuzetno suptilni. Ovisno o mačjoj njuški, očima, ušima, brkovima ili položaju glave, možete utvrditi boli li mačku ili ne“, kaže Paulo Steagall, vodeći autor publikacije FGS i izvanredni profesor veterinarske anestezije i upravljanja bolovima na Sveučilištu u Montrealu. FGS su stvorili Steagall i njegov tim kako bi ga koristili veterinari, drugi veterinarski tehničari i vlasnici mačaka. Stres se kod mačaka utvrđuje prema položaju ušiju i glave, raširenosti zjenica, njuški i nakostriješenosti dlake.

Iako je FGS dostupan za javnu upotrebu, Alta ML ga je povezala sa strojnim učenjem kako bi ga učinila dostupnijim široj javnosti. Aplikacija uzima relevantne točke na licu mačaka, mapira ih na temelju FGS-a i očitava rezultate zajedno s postotkom.

“S visokokvalitetnom i cjelovitom prednjom fotografijom mačke točnost je 97 posto s čime smo izuzetno zadovoljni”, kaže viša voditeljica proizvoda aplikacije, Michelle Priest. Vlasnici mačaka uglavnom koriste ovu aplikaciju kako bi znali kako je mački nakon operativnog zahvata ili kako bi razumjeli zašto se mačka neprestano skriva u kući.

“Moglo bi se koristiti za odlučivanje trebate li mačku odvesti veterinaru ili čak donijeti odluku o kraju života”, kaže Priest. “Mogli ste imati mačku već 18 godina, ali ne želite da pati. Imali smo i jednog tipa koji je rekao da želi otkriti zašto je njegova mačka zavijala noću.”

Steagall nije komentirao valjanost aplikacije jer nije sudjelovao u njezinu stvaranju, ali kaže da je u bilo kojoj aplikaciji FGS-a kontekst od izrazite važnosti.

Izvor: Wired

Komentari