Oživljene bakarske špine: Na Dan planeta Zemlje, u Bakru predstavljen projekt obnove javnih slavina

88
Oživljene bakarske špine

Jeste li znali da Bakar ima preko 100 registriranih izvora pitke vode? To je samo jedna od brojnih zanimljivosti koje ćete saznati ako se uputite u novo tematsko istraživanje Bakra. Nazdravljajući s okupljenima vodom iz novoobnovljene špine na Trgu Vrata, direktorica Turističke zajednice Grada Bakra Sonja Jelušić Marić predstavila je projekt “Oživljene bakarske špine”. Vizija projekta je donijeti novi život bakarskim javnim slavinama – špinama – kroz njihovu obnovu i interpretaciju. U prvoj fazi je obnovljena jedna špina, a uz nju su postavljene interpretacijske ploče. Uskoro će se ploče naći i uz preostalih 7 špina koje će se obnavljati u fazama. Tako Bakar ima i novi turistički proizvod – tematsko istraživanje grada uz poticaj na promišljanje o vrijednosti pitke vode.

Projekt je pokrenut zahvaljujući potpori Grada Bakra, Hrvatske turističke zajednice (iz Fonda za turistički nedovoljno razvijena područja i kontinent), Turističke zajednice Kvarnera, te tvrtki INA d.d., Industrijska zona Bakar, MaxMart i KD Vodovod i kanalizacija d.o.o. Rijeka. Prva je obnovljena dvostruka špina na Trgu Vrata. To je mjesto savršeno za predah i uključeno i u projekt o slijepom bakarskom vodonoši Ivanu Čopu. Obiđite i sve ostale bakarske špine i uza svaku ćete pronaći dio zanimljive priče o vodi u Bakru. Ovaj osvježavajući turistički obilazak sadrži hrvatsku i englesku verziju na samim pločama, a na svakoj se nalazi i link na talijanski i njemački prijevod.

Prije ovog projekta, dok ste šetali ulicama bakarskog Gornjeg grada, teško biste zamijetili da vas na nekoliko lokacija iz prikrajka promatraju usahle bakarske špine. Obnova špina je i odgovor na trendove koje postavljaju veliki gradovi diljem svijeta, neprestano proširujući mreže pitke vode na javnim površinama. Dostupna pitka voda, osim osnovne potrebe samih građana, spada i u osnovnu turističku infrastrukturu.

Za prezentaciju “Oživljenih bakarskih špina” nije slučajno odabran Dan planeta Zemlje koji potiče ljude na očuvanje plavog planeta. Među ciljevima projekta je upozoriti na važnost dostupnosti pitke vode i utjecati na smanjenje korištenja jednokratne ambalaže u Bakru, a tome su doskočili novim uporabnim suvenirom – staklenom bočicom s porukom.

Svečano predstavljanje projekta „Oživljene bakarske špine“ započelo je pjesmom veselih mališana iz Dječjeg vrtića „Fijolica“ Bakar o očuvanju planeta. Trg Vrata bio je posebno slikovit, zahvaljujući Gradskoj straži Bakar te Bakarskoj gospodi i kapitanima.

Okupljenima su se redom obratili: Iva Silla, autorica interpretacijskih tekstova, Sanja Jakovac Šepić, predstavnica INA-e, sponzora prve obnovljene špine, direktorica TZ Grada Bakra Sonja Jelušić Marić i gradonačelnik Tomislav Klarić.

Gradonačelnik i direktorica svečano su otkrili prvu obnovljenu špinu iz koje je potekla hladna izvorska voda nakon više od pola stoljeća.

Kao glavni sponzor prve u nizu obnovljene špine iz INA-e su poručili:
„INA je ponosna na uspješnu dugogodišnju suradnju s Turističkom zajednicom Grada Bakra, koja rezultira kreativnim, ali i nagrađivanim projektima. Kao gospodarski subjekt prisutan u ovom području, važno nam je sudjelovati u poboljšanju kvalitete života lokalne zajednice. Ovakva vrsta suvremene interpretacije povijesnog bogatstva Grada Bakra jedan je od načina aktivnog sudjelovanja u razvoju lokalne zajednice. Raduje nas buduća realizacija obnove ostalih špina te nastavak doprinosa kvaliteti života lokalne zajednice.“
I za kraj, jeste li znali da bi u jednom satu tri kaptirana bakarska izvora mogla napuniti barem 1,5 milijuna bočica vode? Stoga i vi uzmite praznu bočicu, dođite u Bakar i obiđite svih osam špina. Prije toga, svratite do turističkog ureda i preuzmite letak koji će vam pomoći u potrazi za njihovim lokacijama.

Uvjerite se i vi u dojmove bakarskih mališana koji su simpatično zaključili: „Ovo je najbolja voda koju smo ikad probali“ i uživajte u vodenoj šetnji Bakrom!

Oživljene bakarske špine Oživljene bakarske špine Oživljene bakarske špine Oživljene bakarske špine Oživljene bakarske špine Oživljene bakarske špine Oživljene bakarske špine

Komentari