„Oluja 27 Rijeka 2022“: Obilježavanje Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja

89
Oluja 27 Rijeka 2022

Organizacijski odbor „Zajedno u ratu, zajedno u miru“ u Rijeci je pod nazivom „Oluja 27 Rijeka 2022“ organizirao obilježavanje 5. kolovoza, Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja.

Proslava je započela misom u Crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije, a potom je s Trga 128. brigade HV-a krenula je Povorka ponosa i slave s Počasnim zastavnim vodom, povijesnim postrojbama hrvatske vojske, veteranima Domovinskog rata, Gradskom glazbom Trsat i Prvim riječkim mažoretkinjama. Povorci su se na putu prema Mostu hrvatskih branitelja pridružila kolona koja je podignula zastavu na Kosi toranj uz pratnju KUD-a Zametski koren. Preko Delte preletio je avion Krila Kvarnera, uz padobranske skokove.

Oluja 27 Rijeka 2022

Počast svim poginulim za slobodu i nezavisnost Hrvatske odana je minutom šutnje za sve poginule te polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća

U ime Grada Rijeke vijenac je položila zamjenica gradonačelnika Sandra Krpan, a vijence su položili i Udruga roditelja i udovica poginulih branitelja PGŽ, izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora Majda Burić, izaslanik predsjednika Vlade RH Špiro Janović, predstavnici Ministarstva obrane, Primorsko-goranske županije, Ratne mornarice, Zapovjedništva specijalnih snaga HV-a, povijesnih postrojbi te udruge Primorski Hrvat. Molitvu je predvodio msgr. Sanjin Francetić.

U prigodnom programu kojeg je vodila Nika Antolos nastupili su Duško Jeličić, Karin Kuljanić i Dječji zbor Brezice iz Ravne Gore, a program je završio s topovskim pucnjima Gradske straže Bakar i Varaždinske građanske garde te paljenjem 27 baklji za 27 godišnjicu Oluje.

Oluja 27 Rijeka 2022 Oluja 27 Rijeka 2022 Oluja 27 Rijeka 2022 Oluja 27 Rijeka 2022 Oluja 27 Rijeka 2022

Trsatska kula obavijena zastavom RH dugačkom 25 metara

U sklopu obilježavanja, jučer je Trsatska kula obavijena 25 metarskom zastavom Republike Hrvatske, a u riječku luku uplovili su brodovi Hrvatske ratne mornarice.

Trsatska-gradina-obavijena-hrvatskom-zastavom_Primorski-Hrvat

Na današnji dan, 4. kolovoza 1995. godine, u 5 ujutro počela je vojno redarstvena akcija Oluja. Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, Dan hrvatskih branitelja i obljetnica vojno-redarstvene operacije Oluja slavi se svake godine 5. kolovoza u Hrvatskoj, na dan kad je 1995. godine Hrvatska vojska oslobodila okupirani Knin i iznjedrila pobjedu u Domovinskom ratu.

L.B.

Komentari