Na Zametu se vozač s 3,0 promila automobilom zaletio u autobus

153
policija

Proteklog vikenda na području u nadležnosti Policijske uprave primorsko-goranske proveden je pojačan nadzor u prometu te je pri tome evidentirano  205 prometnih prekršaja.

Od tog broja 23 prekršaja se odnosi na prekoračenje brzine, 21 na vožnju pod utjecajem alkohola, 13 na nekorištenje sigurnosnog pojasa te osam prekršaja upravljanja tehničkim neispravnim ili neregistriranim vozilom

Osim navedenih, evidentirano je i pet nepropisnog korištenja mobitela, dva prekršaja upravljanja vozilom u vrijeme zabrane upravljanja, jedan prekršaj upravljanja prije stjecanja prava, kao i 132 ostala prekršaja.

Najveća brzina od 112 km/h evidentirana je u subotu, 2. prosinca, na području Crikvenice. Navedena brzina izmjerena je laserskim uređajem u 12.44 sati kada se osobno vozilo, zagrebačkih registracijskih oznaka, kretalo na dionici DC 8 prema Crikvenici  gdje je ograničenje kretanja određeno na 60 km/h. U prekršajnom postupku utvrdit će se vozač koji je upravljao spomenutim vozilom pa   potom sankcionirati u skladu sa Zakonom o sigurnosti prometa na cestama.

Što se tiče zatečenih vozača pod utjecajem alkohola, između 141 alkotestiranog vozača,  21 je bio pod utjecajem alkohola, a najveća koncentracija od 3,0 promila evidentirana je u subotu, 2. prosinca na području Zameta u Rijeci, 45-godišnjem hrvatskom državljaninu.

Naime, spomenuti vozač je oko 20 sati, upravljajući osobnim vozilom, riječkih registracijskih oznaka, pod utjecajem alkohola izazvao prometnu nesreću. Kako nije prilagodio brzinu kretanja stanju i uvjetima na cesti u jednom trenutku je izgubio nadzor nad vozilom i skrenuo u suprotnu traku kolnika te pri tome u udario u autobus javnog prijevoza.

U nesreći je 45-godišnjak lakše ozlijeđen, a zbog počinjenog prekršaja sankcioniran je u skladu sa Zakonom o sigurnosti prometa na cestama. Protiv 45-godišnjeg vozača optužnim prijedlogom je nadležnom općinskom sudu predložena novčana kazna od 2870 eura i izricanje zaštitne mjere oduzimanje vozačke dozvole na rok od tri mjeseca.

Ostale koncentracije alkohola su u rasponu između 0,51 i 1,0 g/kg zabilježene su kod 11 vozača, po četiri ih je bilo u kategoriji između 1,01 do 1,50 g/kg i s 1,51 i više, dok su dva vozača evidentirana s koncentracijom do 0,50 g/kg. Dva su vozača odbila alkotestiranje, a jedan test na droge.

Inače, tijekom vikenda uz navedene prekršaje u prometu evidentirane su i 33 prometne nesreće u kojima je jedna osoba teško, a deset ih je lakše ozlijeđeno.

I ovim putem pozivamo sve vozače na maksimalan oprez i dosljedno poštivanje prometnih propisa kako bi se spriječile mogućnosti izazivanja nesreća, posebice po život opasnih.

Komentari