Kockarnice zavladale Rijekom

Igre na sreću ili nesreću, sve su veći problem današnjice o kojem se ne govori dovoljno, ali ono što mi vidimo u gradu koji teče – i više je nego dovoljno.

427

Rijeka kao buduća Europska prijestolnica kulture, osim bogate kulturne baštine, svojim građanima i posjetiteljima nudi nevjerojatno bogat izbor, ni više ni manje nego – kockarnica i automat klubova.

Da otvaranje novih kockarnica i casina diljem grada Rijeke, kao i redovito pohađanje istih, ne izaziva određenu stigmatizaciju kod građana – nismo sigurni, no sudeći po izrazito upečatljivim „svjetlima velegrada“ (čitajte casina), vjerujemo kako je ovo jedan od popularnijih trendova u porastu.

Vjerujemo da svi već dobro znate gdje se ovo nalazi...
Vjerujemo da svi već dobro znate gdje se ovo nalazi…

Šetajući samim centrom grada, uočili smo sve više kladionica i kockarnica koje svoje usluge nude “na izvolte”. Uzevši u obzir kako su tek do nedavno glavna svjetla u Rijeci bila upravo božićna, po završetku blagdanskog razdoblja, na scenu ponovo nastupa dobro poznati noćni “light show”.

"Maše" autima u vožnji...
“Maše” autima u vožnji…

Statistike za Hrvatsku i nisu baš najsvjetlije. Fenomen „igara na sreću“ u lijepoj našoj počeo je dobivati zamah prije otprilike dvadeset godina kada  se počeo otvarati veliki broj kladionica.

...ali i ljudima koji se spremaju na put ili dočekuju nekoga na autobusnom kolodvoru
…ali i ljudima koji se spremaju na put ili dočekuju nekoga na autobusnom kolodvoru

Nadalje, rezultati istraživanja iz 2011. godine pokazuju kako je kockanje sve prisutnije u društvu, a broj onih koji kockaju povećao se za čak pet puta. Osim toga, trend kockanja se sve više širi među mladima. Toliko da čak pripada i u obrede vršnjačke „inicijacije“ u društvo. Postojeći zakon, koji zabranjuje kockanje maloljetnicima, pri tome se često ne poštuje, niti provodi. Također, stručnjaci upozoravaju da u Hrvatskoj oko 50.000 osoba ima problem s patološkim kockanjem i više nikada neće moći kontrolirano kockati, dok blizu 100.000 ljudi kocka rizično.

Ako vam se ne sviđa prethodni, možete navratiti do ovog kluba, odmah preko puta ceste
Ako vam se ne sviđa prethodni, možete navratiti do ovog kluba, odmah preko puta ceste

S igrama na sreću, odnosno kockarnicama, kladionicama, automat klubovima i casinima, priča je slična kao s duhanskom industrijom. Koliko god oni popunili proračun, dugoročno uzrokuju puno veći gubitak. Jer više državu i zdravstvo koštaju oni pušači koji se razbole uzevši u obzir njihovo liječenje (procjenjuje se da u Hrvatskoj od posljedica pušenja godišnje umire oko 14.000 ljudi), nego što država prihoduje od te industrije. Isto je i s kockarnicama. Puno je veći materijalni i ukupni gubitak za zajednicu kada na scenu stupi ovisnost, dugovi, gubitak posla, a često puta dokazi do nepremostivih poremećaja i raspadanja obitelji.

Ovaj također "maše", ali i poziva prolaznike da isprobaju svoju sreću
Ovaj također “maše”, ali i poziva prolaznike da isprobaju svoju sreću

Ovo je ovisnost u rangu droge ili alkohola, no mnogo teža za prepoznati. Mogli bismo je nazvati „pritajena ovisnost“, a kada se otkrije, obično donese brojne razorne posljedice.

Odmah do studentske menze
Odmah do studentske menze

Nakon ovakvog detaljnog foto uvida, jedino pitanje koje preostaje jest da se zapitamo trebaju li Rijeka kao jedna od Europskih prijestolnica kulture i njen centar biti predstavljeni na ovakav način?

Klasična šetnja Starim gradom
Klasična šetnja Starim gradom
U centru zbivanja
U centru zbivanja

Komentari