Hrvatska volontira 2020. – Volontiramo, gradimo važnu društvenu mrežu!

17

Od srijede, 23. rujna, građani se u sklopu desete manifestacije Hrvatska volontira uključuju u mnogobrojne društveno korisne aktivnosti. Volonteri su tako proveli niz edukativnih i kreativnih radionica i panela, uredili prostorije i okoliš organizacija, brinuli se i provodili vrijeme s osjetljivim skupinama, izrađivali razne rukotvorine, brinuli o životinjama… Donosimo detalje nekih aktivnosti.

Na istoku Hrvatske, ekipa iz Udruge “Zvono” organizirala je akciju „Moja kućica, moja slobodica“, selili su u novi prostor zajedno sa svojim vrijednim volonterima – uređivali su unutarnje prostorije, čistili, prenosili ormare, šivaće mašine, police, računala itd., sve kako bi svojim korisnicima omogućili što ugodnije, ljepše i kvalitetnije druženje. Manifestaciji se uspješno pridružio i Centar za pružanje usluga u zajednici Osijek – “JA kao i TI” – u Čepinu su u stolarskoj radionici za potrebe razvoja Centra zajedno kreirali korisnici i djelatnici Centra, uz volontersku snagu. U suradnji Volonterskog centra Osijek, Zaklade Slagalica, Zaklade Srce grada Osijeka i Lege za djecu superjunake, provedena je akcija „(Ž)bicom do trice – biciklistička vožnja“. Biciklističko-filantropski dvojac, Igor i Ivica odvozio je preko 400 km diljem Hrvatske u manje od 24 sata, sve kako bi senzibilizirao građane za pomoć djeci iz Doma za odgoj djece i mladeži u Osijeku, kako bi se što kvalitetnije opremila tamošnja sportska dvorana i ugradili novi koševi.

Žbicom do trice (1)

U Sjevernoj i Središnjoj Hrvatskoj manifestacija je započela uređivanjem školskog dvorišta Osnovne škole Čučerje, u organizaciji Škole i Volonterskog centra Zagreb. Akcija je uključila čišćenje i sadnju u školskom vrtu/voćnjaku, oslikavanje zida škole muralom porukom mira te bojanje ograde koja vodi prema vrtu. U Popovači se, u organizaciji.

Volonterski centar Zagreb i OŠ Čučerje
Centra za zaštitu životinja i prirode Key održao “Dan za životinje”, popravljanje kućice za životinje, branje biljaka za životinje, radionica vege kuhanja, zajednički ručak i druženje sa životinjama.

Popovača Centar Key

Brojne su se aktivnosti proteklih dana događale i na zapadu Hrvatske; Volonterski centar Kupa udružio je snaga s volonterima, učenicima i djelatnicima OŠ Žakanje te su osposobili učionicu na otvorenom, uredili kamenjar i školski vrt. Cijela ova akcija nošena je učencima volonterima (njih 20-ak) koji već nekoliko godina volontiraju kroz svoj školski volonterski klub. U Rijeci su volonteri Europske prijestolnice kulture imali čast biti dijelom veličanstvenog glazbenog dostignuća – na riječkoj praizvedbi Mahlerove Druge simfonije: „Uskrsnuće“, u suradnji Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca Rijeka i Hrvatske radiotelevizije, te je dio manifestacije Rijeka – Europska prijestolnica kulture. Osim toga, volonteri Europske prijestolnice kulture sudjelovali su na edukaciji temu „Koronavirus: Mjere opreza i stigmatizacija zaraženih“ koju je održala volonterka Gradskog društva Crvenog križa Rijeka.

mahler2

Društvo „Naša djeca“ iz Poreča uključilo se s aktivnostima projekta „Hižica puna priča“, u kojem volonteri i volonterke prenose svoja stručna znanja i vještine na zabavan način primjeren njihovoj dobi. Oslikavali su kućice za knjige, organizirali su radionicu „Marenda iz boške“, mališani su u šumi brali samonikle jestive plodove, a ispekli su i kekse i izradili ukrasne kutije kao poklon drugima.

Na samom jugu Hrvatske, u Poslijediplomskom središtu Dubrovnik, Sveučilišta u Zagrebu, sinoć je održana panel diskusija na temu Teorija zavjera na kojoj su volontirali panelisti dr. sc. Borić i don Jerko Ban i moderatorica Zrinki Borić, koji su učinili panel, zanimljivim, edukativnim i uspješnim. U Imotskom, Centar za održivi razvoj (COR) u suradnji s udrugom Kolajna ljubavi, K.U.M Proložac i UDVDR Imotske krajine, zajedno s volonterima pripremali su pakete s namirnicama i higijenskim potrepštinama, koje će u sklopu projekta „Samoposluga ljubavi“ predati potrebitima s područja Imotske krajine. U Zadru su volontirali/e učenici/e Srednje škole za primjenu umjetnost i dizajn Zadar i započeli s izradom nagrade „Volonterska ruka“. Inače, učenici/e Srednje škole za primjenu umjetnost i dizajn Zadar od samog početka dodjele nagrade, sudjeluju u izradi iste. Nagrada „Volonterska ruka“ se dodjeljuje istaknutim volonterima/kama i organizatorima volontiranja s područja Zadarske županije, svake godine povodom obilježavanja Međunarodnog dana volontera, 5. prosinca.

Slika 2 Zadar

Organiziranjem i uključivanjem u razne volonterske aktivnosti usmjerene na poboljšanje kvalitete života, brigu o najranjivijim skupinama, na dijeljenje i učenje novih znanja i vještina i poklanjanje našeg najdragocjenijeg resursa – vremena, dokazujemo da volonteri nisu samo pomagači nego pokretači i nositelji pozitivnih promjena i svojim nam angažmanom zaista pokazuju da je volontiranje važna društvena mreža! Još jednom poručujemo svim uključenima u volontiranje hvala što ste tu! Do kraja manifestacije Hrvatska volontira preostala su još dva dana i mnoštvo aktivnosti koje će se održati diljem Hrvatske i u koje će se uključiti nekoliko tisuća građanki i građana – volontera/ki.

Komentari