Hrvatska raste, ali zasad presporo

150

FocusEconomics u svom je novom izvještaju uvrstio Hrvatsku među zemlje u kojima ekonomija bilježi rast u drugom kvartalu, istina, taj rast je puno manji od onog koji obuhvaća čitavu CEE regiju (3,2%), no ipak predstavlja napredak. Očekuje se daljnji napredak, pomognut prije svega oporavkom Eurozone, prije svega Njemačke, najvećeg trgovačkog partnera središnje i istočne Europe. Na otprilike jednak tempo rasta i u 2016. utjecat će ne samo Eurozona, već i povećanje kupovne moći građana, ojačana nižim cijenama goriva.

Predviđanje FocusEconomics o rastu hrvatskog BDP-a 0,7% u 2015. iako najveće od Q3 2008, vjerojatno je prenisko. Čekamo objavu za treći kvartal ove godine, koji bi lako mogao ići do 3% (turistička sezone je bila odlična), tako da će na kraju to sigurno biti više, možda i preko 1%, što se zasad nitko ne usudi prejudicirati. No, čak i da bude 1 – 1,5% opet je to najmanje od svih spomenutih država i definitivno ne dovoljno velika stopa.

Ipak, treba se podsjetiti da je Hrvatska jedina u regiji imala negativnu stopu BDP-a od čak 6 godina zaredom – 2015. će biti prva pozitivna godina od 2008. – što u normalnim okolnostima (miru) nije baš uobičajeno. Da bi posljedice recesije čim prije ostavili za sobom, odnosno da bi rast konačno osjetili i građani, potrebne su najmanje dvostruke stope rasta. za 2016. nam ih ne predviđaju, kao što se može vidjeti i na Economistovoj grafici ispod. Na budućoj Vladi je da odgovarajućim potezima proba polučiti bolji rezultat. da, vječni smo optimisti, kako drugačije…

ekon2016

Komentari