Gradski vijećnici kao Alice u Zemlji čudesa – U Rijeci problema povijesne ploče nisu problem!

31

Sjednica riječkog Gradskog vijeća održana 28. veljače pokazala je koliko su nam vijećnici „Alice u Zemlji čudesa“, goruće gradske probleme ne vide, premda su oni uočljivi i onima koji su tek nakratko zadržavaju u Europskoj prijestolnici kulture ili ako hoćete, nekad drugom najvećem gradu Hrvatske.

Vijećnici nam zapinju na nekim drugim temama, tražeći probleme metodom pokušaja i pogrešaka. Tako Damir Popov, HDZ-ov vijećnik opetovano pokušava iskopati problem u postavljanju povijesnih imena ulica u centru Rijeke u sklopu realizacije programskog pravca Doba moći EPK 2020, prema kojemu će se u tridesetak ulica u užem centru Rijeke, a koje se položajem nisu znatno transformirale u posljednjih dvjestotinjak godina, postaviti ploče s nazivima ulica kako su se mijenjali kroz povijest.

Projekt je plod suradnje i Grada Rijeke, Zajednice Talijana u Rijeci te Društva za povijesna istraživanja Rijeke iz Rima (Società di Studi Fiumani), u sklopu kojeg djeluje i Povijesni muzej Rijeke.

Govoreći o nazivima ulica i trgova Popov je naglasio kako oni građanima predstavljaju važnu simboliku pripadnosti narodu, jeziku te da nametanje, talijanskih naziva „zadire u tu simboliku i vrijednosti za koje se hrvatski narod borio zadnjih 150 godina“.

Istakavši kako nema nikakvih predrasuda prema talijanskoj ili nekoj drugoj nacionalnoj manjini, te da poštuje njihove jezične, kulturne, povijesne i druge vrijednosti, Popov je kazao da „ne želi da se oni na jedan perfidan način nameću autohtonom hrvatskom narodu i posjetiteljima grada“.

Vijećnik Popov vjeruje da se pod navedenim programskim pravcem i kulturnim projektom EPK 2020 smišljeno, „ispod žita“, u centru Rijeke žele postaviti ploče na talijanskom jeziku, bez provedene propisane procedure i rasprave na Gradskom vijeću i konačno, bez pravovaljane odluke.

Popova je zanimalo je li prvi čovjek Rijeke Vojko Obersnel zapravo izložen političkom pritisku interesnih skupina kako bi ovaj projekt proveo i tako osigurao nekoliko glasova podrške i većinu „za donošenje pravovaljanih odluka i drugih općih akata, budući je spreman prekršiti zakonske propise i odluke Gradskog vijeća“  zabrinuo se Popov uz pretpostavku „ da će te ploče nakon projekta EPK 2020 biti uklonjene”.

Obersnel je Popovu odgovorio ono što mu je kao vijećniku već trebalo biti poznato, da će na pločama biti ispisani svi nazivi ulica i trgova, ne samo talijanski, onako kako su se mijenjali kroz povijest. Dodao je da su ploče informativnog karaktera naglasivši, dakle ne radi se o uvođenju dvojezičnosti, a  za njihovo postavljanje nije propisana posebna procedura, osim suglasnosti konzervatora i suvlasnika zgrade.

Stoga nikako ne može biti riječi o odnarođivanju ili vrijeđanju, što član Gradskog vijeća, gospodin Popov implicira svojim pitanjem, uzvratio je Obersnel.

Prilika je za podsjetiti na raniju izjavu riječkog gradonačelnika da je još 2012. godine, kada se krenulo u proces kandidature Rijeke za Europsku prijestolnicu kulture, bilo jasno da će se Rijeka baviti svojom prošlošću iako, kao i u povijesti mnogih gradova, bilo je trenutaka od kojih bi „voljeli okrenuti glavu, kao i onih trenutaka koji su u Rijeci bile velike povijesne prekretnice, ne samo za Rijeku, nego i za Europu. Fascinantan je podatak da je Rijeka samo u 20. stoljeću živjela u 9 država, kao ne računamo vojne uprave “, kazao je

I zaista, ovu povijesnu slojevitost treba itekako učiniti vidljivom, javnosti pokazati prijelomne povijesne trenutke, i pozitivne i negativne, sve što je kroz protok vremena odredilo Rijeku.

I tada je gradonačelnik Obersnel bio posve jasan kazavši da se ne radi se ni o kakvom nametanju dvojezičnosti, niti  o hrvatsko-talijanskim nazivima imena ulica i trgova u centru grada.

„Radi se o povijesnim nazivima tridesetak riječkih ulica i trgova još od 18. stoljeća do danas. Da uvodimo dvojezičnost, onda bismo postojeće suvremene nazive trebali prevesti na talijanski  i tako napisati, a to u ovom projektu nije slučaj niti smo ikada rekli da je u Rijeci moguće uvesti klasičnu dvojezičnost“, kazao je svojedobno Obersnel.

Riječki gradonačelnik odgovorio je vijećniku Popovu kako za projekt postavljanja ploča s povijesnim nazivom ulica ne postoji nikakav politički pritisak i ponovio kako je riječ o projektu koji je izrastao iz jednoga od programskih pravaca projekta Rijeka 2020 Europska prijestolnica kulture.

Po završetku ovoga projekta nije predviđeno uklanjanje ploča jer se procjenjuje da će ploče imati i svoju turističku vrijednost pružanjem informacija turistima o svim državama i režimima u kojima je Rijeka živjela, a bitno su utjecali na oblikovanje njezinog identiteta i kulture“, uzvratio je  Obersnel vijećniku Popovu.

I na kraju, najbolje je ovu praznu polemiku zaključiti jednom mudrošću „Povijest se ne ponavlja, samo je ljudska priroda konstanta!“

Komentari