Evo zašto smo odlučili ostati, a ne ići u Irsku

102

Otići ili ostati? – pitanje je s kojim se gotovo svaka mlada hrvatska obitelj suočila tragajući za odgovorima na egzistencijalna propitkivanja.

Ovo pitanje nije zaobišlo niti zagrebačkog poduzetnika Filipa Višića (37) kada se sa svojom suprugom Larom (35) odlučio zasnovati obitelj. Djeca su došla; trogodišnja Mia i dva mjeseca star Dino, a pitanje je ostalo.

Filip Višić u kolopletu hrvatske stvarnosti koja mladima više odmaže, nego ih potiče ne samo na demografsku obnovu nego općenito na ostanak u državi, odlučio se na pomalo neobičnu avanturu. Unatoč mogućnosti da se preseli u Irsku, odlučio je ostati, ali i u naredne dvije godine kroz svoj blog, te uz web video svjedočiti što sve mora proći mlada hrvatska obitelj da bi se skućila.

Projekt pod nazivom „Moja kuća“ inventivno je djelo poduzetnika Filipa Višića, potaknuto konkretnom potrebom njegove obitelj – da se skuće, a isto će dokumentirati s obzirom da je upravo vlastiti krov nad glavom, san mnogih mladih (ali i nešto starijih) obitelji u Hrvatskoj.

Proces dokumentiranja izgradnje kuće za svoju obitelj te gradnje vlastitog krova nad glavom smatra nužnim kako bi prije svega sebe, a zatim i sve koji će krenuti njegovim putem, osvijestio koliko je to zahtjevan put: kroz šumu hrvatske birokracije, kroz nepreglednu hrpu dokumentacije, kroz široku problematiku kreditiranja, kroz glavobolje financiranja, kroz mučninu projektiranja, ali i pronalaska majstora, potrebnog materijala te izvedbe svih radova.

Blog o izgradnji kuće Moja Kuća – prvi blog takvog tipa u Hrvatskoj koji obuhvaća sve od financiranja i pripreme glavnog plana, preko rušenja i gradnje objekta, pa do uređenja interijera i okućnice, sasvim je bila razumljiva digitalna gesta u kojoj pretačem svoju obiteljsku stvarnost.

Svi govore o demografskoj obnovi, o potpori mladim ljudima da bi zasnovali obitelj, da bi ostali u Hrvatskoj, a nitko ne govori koliki nas problemi u navedenom čekaju. Pa sam odlučio pisati i snimati sve što radim i sve što prolazim gradeći vlastiti krov nad glavom.

Supruga i ja smo razmišljali o odlasku iz Hrvatske, no ipak smo ostali. Rođenjem prvog djeteta shvatili smo kako je vrijeme za odluku o kupnji veće nekretnine no što je ova u kojoj trenutno živimo, a živimo u stanu koji nije dovoljno velik za sada već četveročlanu obitelj.

Sada se lovimo u koštac s hrvatskom stvarnošću, koju kroz blog „Moja kuća“ želim objektivno, bez uvijanja, kroz i najsitniji detalj koji nekome može biti od koristi, pokazati kakav je to križni put. I vjerujem da ću uspjeti u dva cilja: da to zorno prikažem i da sagradim kuću za dvije godine koliko sam procijenio da mi treba vremena – komentirao je poduzetnik Filip Višić svoju najnoviju aktivnost.

Gradnja kuće trebala bi početi u drugoj polovici rujna, a sve korake od temelja do krova možete pratiti na blogu Moja kuća.  (https://www.mojakuca.hr/

Komentari