Dijabetes kod djece i mladih u porastu

Redovita tjelesna aktivnost jedan od najvažnijih faktora za odgodu i smanjenje komplikacija bolesti

368

Prema podacima Međunarodne dijabetičke federacije (IDF), 387 milijuna ljudi u svijetu trenutno boluje od dijabetesa, a svakih sedam sekundi jedna osoba umre od dijabetesa. Podaci također procjenjuju kako će kroz narednih 20 godina ta brojka narasti na 592 milijuna.

Hrvatska spada u grupu zemalja s visokim rizikom za nastanak dijabetesa tipa 1 kod djece i mladih.

Godišnje se u Hrvatskoj dijabetes tip 1 dijagnosticira kod oko 17 djece i adolescenata na 100 tisuća djece iste dobi, što znači da od ovog oblika bolesti godišnje oboli oko 130 djece.

Kao odgovor na sve veći broj oboljelih od ove bolesti širom svijeta, IDF i Svjetska zdravstvena organizacija 14. studenoga svake godine pozivaju na obilježavanje Svjetskog dana dijabetesa.

Za razliku od dijabetesa tipa 2 koji se pojavljuje uglavnom kod odraslih ljudi, a rezultat je pretilost i manjak tjelesne aktivnosti, dijabetes tipa 1 nastaje kao posljedica autoimunih procesa u organizmu, odnosno kada gušterača proizvodi malo ili nimalo inzulina. Učestalost ovog oblika dijabetesa kod djece i mladih u zadnjih 50 godina značajno raste, a posebice zabrinjava činjenica da se sve više uočava pojava bolesti kod mlađe djece, posebice djece mlađe od 5 godina.

Dijabetes tipa 1 vrlo često javlja iznenadno i najčešće upravo kod djece i mladih. Prvi simptomi bolesti su učestalo mokrenje, prekomjerna žeđ, gubitak tjelesne težine i umor. Šećerna bolest tip 1 liječi se prvenstveno inzulinom i mjerenjem glukoze u krvi, pri čemu je inzulinska terapija uvijek prilagođena dobi djeteta. No vrlo važan i nezaobilazan dio liječenja je upravo pravilna prehrana dijabetičara i redovita tjelesna aktivnost.

Naime redovita tjelesna aktivnost se pokazala jednim od najvažnijih faktora za odgodu i smanjenje opsega kasnijih komplikacija bolesti. Mnoge kliničke studije su pokazale da djeca i adolescenti s dijabetesom tipa 1 koji redovito vježbaju imaju potrebe za manjom dozom inzulina za isti stupanj metaboličke kontrole.

Komentari