Bura: Demografija je kamen spoticanja za mnoge u Rijeci

20

Demografiju odnosno odlazak ljudi iz našeg grada većina kandidata i lista prepoznalo je kao gorući problem, no svatko od nas ima različit pristup tome, rekao je kandidat stranke Bura za riječkog gradonačelnika Hrvoje Burić.

„Mi u Buri želimo ulagati u budućnost i zato su naše ideje okrenute mladim roditeljima i djeci u vrtićima i školama. Naš zdravstveni i mirovinski sustav se raspada, a to utječe i na stanje u našem gradu. Kao što vam je poznato uplate u Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje u 2020. u odnosu na godinu prije pale su sve veći je udio novca kojeg plaćamo iz proračuna a gotovo 30 tisuća osiguranika manje je registrirano u sustavu. Sadašnje stanje postaje neodrživo i moramo razmišljati o tome kako ćemo i taj sustav, ali i mirovinski sustav sačuvati održivim, kaže Burić.

U Buri žele suradnjom grada i županije pronaći adekvatne prostore za povećanje kapaciteta u domovima i dnevnim smještajima za umirovljenike, kako bi se smanjilo vrijeme čekanja u njima sa sadašnjih pet do osam godina. U Rijeci nema dovoljno mjesta u vrtićima niti su škole dovoljno opremljene. Kao projekt demografske obnove Bura planira uvesti Dječju karticu za sve osnovnoškolce grada kojom bi se financirali školski obroci i produženi boravak. A njome će se, kada proračun dopusti, financirati i radni udžbenici i slobodne aktivnosti osnovnoškolaca.

Financijeri nezavisnog kandidata demografski problem planiraju riješiti dovođenjem Filipinaca na naše tržište rada i njihovim zapošljavanjem u Rijeci, kaže Burić. „Iako našem turizmu nedostaje sezonskih radnika, jednako tako znamo da i u ostatku Hrvatske ima nezaposlenih čija bi tranzicija i prilagođavanje riješili u par dana, kada bismo ih motivirali dobrim uvjetima za osnivanje obitelji i osigurali im stambeno pitanje. Jednako tako getoiziranjem Roma na Pehlinu, koja istom tom kandidatu očito odgovara, tako te članove naše zajednice nikada nećemo integrirati, unatoč njihovim željama za boljom infrastrukturom, čistom vodom i kvalitetnijim životom“, upozorava Burić.

Rijeka ima pozitivan rejting u mnogim hrvatskim krajevima, ističe Burić. „Razgovarajući s mnogim ljudima koje privatno i poslovno poznajem znam da je malo potrebno da ih se motivira da postanu naši sugrađani. Zajedno s nama učinili ovaj grad boljim, ljepšim i pravom prijestolnicom novog života“, zaključuje Burić.

Komentari