Rijeka: 18 iznimnih medicinskih sestara i 1 tehničar dobili prve nagrade Bijelo srce

577
Foto: Nikola Kurti

U subotu 11. svibnja 2024. godine u foajeu HNK Ivana pl. Zajca u nazočnosti mnogih uzvanika, a prije svega medicinskih sestara i tehničara na koje smo ponosni održana je prva svečanost povodom Međunarodnog dana sestrinstva koji se obilježava 12. svibnja na kojoj su se prvi put u našoj županiji dodijelile nagrade iznimnim medicinskim sestrama i tehničarima.

Na Javni poziv za dodjelu nagrada stigle su 73 prijave za 31 osobu. Nažalost, 12 prijava je odbačeno jer nije imalo potpunu dokumentaciju- uglavnom je nedostajao životopis ili privola kandidata, a što je važno zbog GDPR-a.

Predsjednica Povjerenstva za odabir nagrađenih bila je Sandi Bujan Cvečić novinarka i predsjednica Koordinacije bolesnika i udruga bolesnika, uz još šest članova: Svetlana Oštrić iz UO za zdravstvo PGŽ, Karla Mušković pročelnica Odjela za zdravstvo Grada Rijeke, prof. Marija Bukvić ispred Fakulteta zdravstvenih studija i Medicinske škole, Katica Peranić Šegota ispred riječkog KBC-a i Komore medicinskih sestara PGŽ, Josipa Pađen ispred Doma zdravlja PGŽ i doc.dr.sc. Eva Smokrović ispred ostalih zdravstvenih i nezdravstvenih ustanova te privatnog sektora.

bijelo srce
Foto: Nikola Kurti

Povjerenstvo je jednoglasno zaključilo da je 18 pristiglih prijava ispravno, sa svom potrebnom dokumentacijom, zatim s minimalno 20 godina rada kandidata u sestrinstvu i članstvom u Hrvatskoj komori medicinskih sestara te su te prijave odabrane za dobivanje prvih nagrada Bijelo srce u ovoj županiji. Dodatno je još jednu uistinu posebnu, počasnu nagradu dobila stogodišnja redovnica-medicinska sestra.

Zanimljivo je da svi nagrađeni djelatnici dolaze iz različitih ustanova zdravstva, akademske zajednice, odgoja i školstva te umirovljenih djelatnika.

bijelo srce
Foto: Nikola Kurti

Predsjednica Povjerenstva za dodjelu nagrada Bijelo srce Sandi Bujan Cvečić i predsjednica Hrvatske komore medicinskih sestara i tehničara PGŽ Mirjana Lakić nagrade, priznanje i cvijet bijele ruže uručile su:

Aleksandra Vukelić, Ana Del Vechio, Anđa Letić, Božana Bijelić, Daniela Depolo, Dejana Kosanović, Hana Tunaj, Irena Kužet Mioković, Iva Špalj, Ivanka Budiselić Vidajić, Marija Grubišić, Sanja Juretić, Vedra Gurdon, Verica Šatorić, Viktorija Božić, Višnja Karaula, Vlastica Juričić, č.s. Rosa Marija te tehničar Josip Brusić.

Svako prije spomenuto ime ima svoju, divljenja vrijednu, životnu priču. Primjerice Hana Tunaj već 39 godina radi na najtežem odjelu- na odjelu intenzivnog liječenja riječkog KBC-a. Dejana Kosanović medicinska je sestra u Domu zdravlja u Vrbovskom, poznaje je cijelo mjesto, pomaže svima i izvan radnog vremena. Koliko je vole najbolje govori podatak da je samo ona dobila 36 prijava za nagradu od strane pacijenata, a još 55 članova Udruge pacijenata Gomirje dalo je svoj potpis za nju. Posebna životna priča je gospođe Ive Špalj koja čak 27 godina radi u hitnoj kirurškoj službi, danas Objedinjenom hitnom bolničkom prijemu. Poseban je i medicinski tehničar Josip Brusić glavni tehničar Klinike za anesteziologiju i intenzivno lječenje KBC-a Rijeka koji se posebno istaknuo za vrijeme COVID pandemije kao voditelj najstresnijeg COVID respiracijskog centra KBC-a Rijeka. Iznimna je i Vedra Gurdon koja je iznimna osim na poslu glavne sestre Odjela za hepatologiju Interne klinike KBC-a Rijeka posebna i po tome što je pokazala iznimnu hrabrost i altruizam spašavajući sama utopljenika tijekom ne tako davne bujične poplave u gradu Rijeci.

bijelo srce
Foto: Nikola Kurti

Svaki dobitnik ima obrazloženje koje smo vam stavili u poseban privitak.

Svečanost u foajeu HNK Ivana pl. Zajca je održana uz uvažene goste i pjevače Vivien Galletta ( inače, medicinska sestra po struci) i Voljena Grbca, a nakon svečanosti održalo se druženje sestara i tehničara uz domjenak i premijeru predstave riječkog HNK u koprodukciji INK „Nozze Istriane“ ( Istarska svadba) za što je medicinskim sestrama i tehničarima poklonjeno 250 ulaznica.

Organizacijski odbor prve dodjele nagrade Bijelo srce činili su: Hrvatska komora medicinskih sestara i tehničara PGŽ, Fakultet zdravstvenih studija Sveučilišta u Rijeci i Medicinska škola, KBC Rijeka i njegova Koordinacija bolesnika i udruga bolesnika, Dom zdravlja PGŽ, Zavod za hitnu medicinu PGŽ, Klinika za ortopediju Lovran, Thalassotherapije Opatija i Crikvenica, Dom za starije Kantrida te Udruga medicinskih sestara zdravstvene njege u kući, uz veliku podršku i pokroviteljstvo Primorsko-goranske županije i Grada Rijeke. U ime PGŽ svečanosti je nazočio župan Zlatko Komadina, a u ime Grada Rijeke zamjenik gradonačelnika prof. dr. sc. Goran Palčevski. Svi prije navedeni članovi Organizacijskog odbora su dobili zahvalnice koje im je uručila predstojnica Katedre za sestrinstvo Fakulteta zdravstvenih studija prof. dr. sc. Sandra Bošković, a mnogi od njih nisu propustili priliku obratiti se uvaženom skupu.

bijelo srce
Foto: Nikola Kurti

„Hvala svima koji su sudjelovali u organizaciji dodjele nagrade prvog Bijelog srca. Vjerujem da smo svi duboko dirnuti životopisima ovih ljudi jer sestrinstvo je emocionalna profesija, puna odricanja, poslanje usmjereno na dobrobit pacijenata, ali i njegovih bližnjih. Vi se u trenutku potrebe obitelj i najbolji prijatelj svakom pacijentu. Vi ste nada. Vi ste u nekim trenucima sve. U svim ste se krizama pokazale kao stup sustava i hvala vam na tome”, poručila je predsjednica Povjerenstva za dodjelu nagrada Bijelo srce Sandi Bujan Cvečić.

„Cilj naše kampanje pod motom „Naše medicinske sestre. Naša budućnost.“ je promovirati medicinske sestre i tehničare s pozicije nevidljivih do neprocjenjivih u očima javnosti i svih onih koji donose odluke koje utječu na financiranje i pružanje zdravstvene skrbi. Svijetla budućnost sestrinstva jest prepoznatljivost u društvu, inovativnost, usmjerenost na kontinuirano usavršavanje i samostalnost u svojem djelovanju“, poručila je predsjednica Hrvatske komore medicinskih sestara PGŽ Mirjana Lakić.

„Ostvario mi se dugogodišnji san. Sretna sam što vas mogu pozdraviti na prvoj dodjeli nagrada Bijelo srce u našoj županiji. Zahvaljujem Gradu Rijeci i Primorsko-goranskoj županiji na pokroviteljstvu te svim uzvanicima na dolasku kako bi uveličali ovu svečanost. Vidimo se, sada sam to sigurna i dogodine. Ova priča ne smije stati“, poručila je pročelnica Katedre za sestrinstvo Fakulteta zdravstvenih studija prof. dr. sc. Sandra Bošković.

Svečanost je završila zajedničkom pjesmom iz Jalte Jalte „Neka cijeli ovaj svijet“ svih okupljenih u foajeu, a pod vodstvom Vivien i Voljena. Svi su pjevali kao jedan i svijetu poslali snažnu poruku moćnog teksta ove legendarne pjesme.

Komentari