Loža Sirius – masonsko središte u samom srcu Rijeke!

4419

Svijet oko nas obiluje raznim simbolima. Neki od njih su univerzalni, svima prepoznatljivi, neki su geografski ili kulturološko uvjetovani, dok isto tako postoje simboli čije je znanje o značenju ograničeno na određenu skupinu pojedinaca koji ih znaju tumačiti.

Takve simbole susrećemo svakodnevno, često i bez shvaćanja, možda i bez primjećivanja.

Mistična simbolika uvelike je zastupljena u umjetnosti i arhitekturi, dok je razumijevanje značenja često ograničeno na nekoliko stručnjaka. Vrijeme je ključan faktor u zaboravu i umanjivanju značenja simbola.

Priče o masonima te mistično i tajno oduvijek idu zajedno. Tajne i polutajne organizacije koje su godinama optuživane za pokušaj paralelne vlasti, utjecaj na vlast, pa čak i sotonizam i okultno, dobro je poznato, djelovale su na našim prostorima.

Stari kontinent bio je premrežen nizom masonskih organizacija i loža, a Hrvatska je tome dala i vlastiti doprinos.

Zbog burne povijesti utjecaj država na gradove u Hrvatskoj bio je različit.

Riječke masonske organizacije nisu tajne i o njima je mnogo pisano, a velik utjecaj na njihov razvoj i djelovanje imale su Italija i Nizozemska. Ipak, najpoznatija masonska riječka loža bila je loža „Sirius“, koja je djelovala između 1901. i 1918. godine te u čijem se mnogobrojnom članstvu isticao arhitekt Giovanni Rubinich.

Riječka loža “Sirius” osnovana je 9. ožujka 1901. godine u kući Whitehead od strane deset židova, trojice protestanata i trojice katolika, a 1910. brojila je čak 90 članova.

Rubinich je u masonsku ložu ušao oko 1907. godine gdje je zajedno sa iznimno utjecajnim odvjetnikom Salvatoreom Bellasichem sagradio impozantnu zgradu sjedišta lože ispod Guvernerove palače.

Zgrada se nalazi na adresi Dežmanova 3, u samom središtu grada i neupućenom oku izgledala bi kao samo malo bogatije ukrašena zgrada.

Pročelje zgrade kao što se vidi iz fotografija, obiluje simbolima koji su tradicionalno vezani uz masone i koji u sebi nose prepoznatljive poruke, poput zmije i sove.

Smještena u nizu zgrada već pomalo derutnih fasada, uistinu se ničim ne ističe te je vrlo lako proći mimo nje, a da se niti ne osvrnete. Ipak, sudeći prema pisanjima i prepričavanjima, u njenim podrumskim prostorijama okupljale su se brojne masonske organizacije. Za njihovo djelovanje izgrađene su posebne prostorije o čijim sadržajima i sastancima kruže razne priče, pa i forumske debate.

Tajnovita zgrada u Dežmanovoj preživjela je oba svjetska rata i ostala jako središte masonskog okupljanja, u velikoj podzemnoj dvorani dvije etaže ispod zemlje. Nakon velikog medijskog interesa za njih, pa i fotografiranja od strane Globusa, one se sada nalaze pod lokotom.

loža sirius

Impozantnom arhitektonskom radu Rubinicha, upravo ovih dana odajemo počast izložbom u Muzeju grada Rijeke na kojoj je prikazan njegov ukupni rad, ali i dijelovi vrlo burnog života.

Rubinicha je proslavila arhitektura, a glave mu je došla politika.

Zbog fašističkog političkog djelovanja ovog velikog arhitekta čija se djela rasprostiru diljem Rijeke i okolice, ustrijelili su partizani na pragu obiteljske kuće u Belvederu, strgnuvši mu ovratnik koji se može vidjeti na spomenutoj izložbi.

Zanimljivo je za napomenuti samo dio njegova rada i ostvarenja. Godine 1902. nadograđuje Školu za djevojčice na Dolcu te vilu Lado na Kalvariji. Godine 1905. ostvaruje kuće Kovač, Alazzetta, Superina i Steinman, a nadogradio je i zanimljivu zgradu na glavnoj tržnici.

Iako se o njima mnogo manje govori, masonske organizacije postoje i danas.

Danas se ne radi o tajnim već o polutajnim organizacijama koje ne žele voditi paralelnu vlast već si olakšavaju načine funcioniranja preporukama i razgovorima. Pregovori za ulazak u članstvo pak traju godinama.

Osim na spomenutoj lokaciji, freske ranijih masonskih organizacija na području Rijeke s kraja 18. i početka 19. stoljeća možemo vidjeti u prostoru Državnog arhiva i tvornice Rikard Benčić. Naime, još 1769. utemeljena je, od strane “Nizozemaca” i Francuza, zaposlenika Nizozemske Rafinerije šećera, prva slobodnozidarska loža u Rijeci.

Današnje masonske lože okuplja krovna organizacija Velika loža Hrvatske, koja posjeduje i internetsku stranicu, no kao i njihovi preci s ostatkom svijeta o svom djelovanju dijele vrlo malo informacija.

Komentari