Slovenska granična policija maltretirala Riječanku

30

Riječanka se Jutarnjem listu požalila na ponašanje slovenske granične policije prema hrvatskim državljanima. Naime, Riječanka je 24. srpnja odlučila otići u posjeti kćeri u Austriju, a njezinu priču donosimo vam u nastavku:

“Prošli petak krenula sam iz Rijeke u posjet kćeri koja živi i radi u Austriji. Odlučila sam u Sloveniju ući na graničnom prijelazu Rupa. Kad sam došla do slovenskog graničnog policajca, počele su moje muke. Kad me slovenski policajac pitao gdje idem, odgovorila sam mu da sam u tranzitu i da idem kod kćeri u Austriju. Na to mi je odgovorio da nije vrijeme za vozikanje i ispijanje kavice u Sloveniji i zatražio od mene dokaz da idem kod kćeri.” 

Nakon toga, granični policajac od Riječanke je zahtijevao negativan nalaz na koronavirus, unatoč tome što je Riječanka bila samo u tranzitu.

“Morate imati nalaz i dokaz da idete u Austriju – bio je uporan. Onda je počelo gotovo polusatno natezanje. Nudila sam mu da nazove moju kćer u Austriju, pokazivala stvari koje vozim, govorila da kćer nisam vidjela šest mjeseci. Na kraju je popustio, ali uz napomenu: ‘Ovo vam je posljednji put’.”

U Austriji pak sasvim drugačija situacija: Riječanki je granična policija samo mahnula da krene dalje i nasmiješila joj se.

Prisjetimo se, Slovenija je Hrvatsku stavila na žutu koronalistu, što znači da hrvatski državljani koji putuju u Sloveniju moraju imati negativan nalaz na Covid-19 ne stariji od 48 sati, a ako su u tranzitu moraju proći kroz Sloveniju u roku od 12 sati bez zaustavljanja. Ipak, ako na ulazu hrvatski državljanin kaže da je u tranzitu, granični policajac nema pravo tražiti test ili adresu lokacije u državi u koju putuje. Zbog toga, prije nekoliko dana Marko Boras Mandić obratio se Andreju Plenkoviću i Janezu Janši tražeći od njih da hitno omoguće nesmetan prelazak državne granice između Hrvatske i Slovenije te da se svaka županija u Hrvatskoj epidemiološki promatra zasebno. Potonje je preporučila i Europska komisija.

Izvor: Jutarnji list

Komentari