Život pod stresom

228

Kamo god se okrenete, danas se svi žale kako su pod stresom. Vjerojatno se i vi na njega žalite. Što ćemo, htjeli smo moderna vremena i sad ih imamo. Modernim dostignućima i modernim vremenima vlada Uran, planet svega novoga i naprednoga, svega onoga što je ispred svog vremena, onoga što ponekad ne možemo u potpunosti shvatiti.

Njegov boravak u znaku Vodenjaka kojim inače vlada u razdoblju od druge polovice devedesetih godina prošlog stoljeća sve do prvih godina 21. stoljeća obilježio je veliki napredak na planu modernih tehnologija. To je vrijeme kada su u svakodnevnu upotrebu ušli mobilni telefoni, internet postao dostupniji i počeo se ubrzano razvijati, a svijet je doista kako su najavljivali postao globalno selo – novoj vijesti treba samo nekoliko minuta da prijeđe cijeli svijet, svi znamo što se događa na posve suprotnom kraju kugle zemaljske i zavirujemo u tuđe živote. Koliko god je to uzbuđenja donijelo u naše živote toliko nas je učinilo izloženijima, približavajući nas potpunim strancima i udaljavajući nas od onih koji su tu u našoj neposrednoj okolini. Uran je hladan planet, predstavlja neljudske dimenzije, apsolutnu istinu, viši um.

Bez obzira što se oduševljavamo virtualnim svijetom, mi smo, kao ljudska bića ograničena svojim materijalnim tijelima. Materija, stvarnost, ograničenja, sve su to teme koje povezujemo sa Saturnom, planetom koji je nekad bio granica našeg vidljivog svemira. Sve do konstrukcije prvog teleskopa on je predstavljao kraj našeg planetarnog sustava jer je to posljednji planet vidljiv golim okom sa Zemlje. Saturn je sve poznato, predvidljivo, sve ono što se ponavlja, sve ono što nas ograničava. Saturn po svojoj prirodi nastoji zadržati postojeće stanje, ne voli promjene bilo koje vrste, on je onaj stari konzervativac koji neprestano spominje ‘stara dobra vremena u kojima se znalo gdje je kome mjesto’. Istina je, da živimo u starim dobrim vremenima, stresa bi bilo puno manje, znali bismo do kad nam traje radno vrijeme, koliko ćemo zaraditi, cijene benzina ne bi se mijenjale iz tjedna u tjedan, situacija u svijetu bila bi manje-više stabilna. Živjeli bismo u predvidljivom svijetu u kojem ne bi bilo mjesta za iznenađenja.

Saturn i Uran dva su međusobno različita principa no ni bez jednog ni bez drugog naš svijet ne bi bio u ravnoteži. Naprijed moramo jer je to jedini pravac razvoja no moramo biti svjesni kako vlastitih ograničenja tako i vrijednosti koje su nam ostavila pokoljenja prije nas.

Karin Baloh Martić

Komentari