Živa biblioteka u akciji protiv predrasuda

Lezbijska organizacija Rijeka "LORI" treću godinu zaredom obilježava Međunarodni dan borbe protiv homofobije i transfobije

459

Jeste li znali da je Hrvatska pri vrhu europskih zemalja po zakonskoj zaštiti LGBT populacije? To se, naravno, pored aktualnih zakona, može prije svega zahvaliti aktivnostima same te populacije, koja se izborila za svoja prava. Mjesta za napredak ima još i zato akcije ne staju.

Povodom Međunarodnog dana borbe protiv homofobije i transfobije (International Day Against Homophobia and Transphobia – IDAHOT, 17.05.) u Rijeci se od 13. do 17. svibnja organizira niz događanja s ciljem senzibiliziranja, informiranja i podizanja svijesti javnosti o toj temi.

“Živa biblioteka u akciji protiv predrasuda” održat će se 13. svibnja od 17 do 20 sati na Filozofskom fakultetu – Odsjek za psihologiju, učionica F-348.

Živa biblioteka zanimljiva je i efikasna metoda informiranja i senzibiliziranja javnosti o društvenim problemima. Ona funkcionira baš kao i svaka druga knjižnica: čitatelji/ice dolaze posuditi “knjige”. Ipak, postoji jedna razlika: “knjige” u Živoj biblioteci su ljudi, koji sa “čitateljima/icama” ulaze u osobni dijalog i osim toga što informiraju mogu i odgovarati na pitanja ili ih postavljati!

Posjetioci će moći birati između različitih “živih knjiga”, kojima je zajedničko to što su pripadnici/ice ranjivih skupina s kojima većina nas nikad nije imala priliku porazgovarati ili ih upoznati. Neki su od “književnih naslova”: lezbijka, gej, biseksualna osoba, transrodna osoba, osoba s invaliditetom, majka djeteta s poteškoćama u razvoju, Rom/kinja, Srpkinja, beskućnik, bivši/a ovisnik/ica, nogometašica, stand up komičarka.

Isto tako, u petak 15. svibnja na Korzu od 11 do 17 h bit će postavljen štand edukativno-informativnog sadržaja kako bi se građane Rijeke informirale o radu, programima, aktivnostima udruge, IDAHOT, homo/bi/transfobiji itd. LORI “Queer Up! party” održat će se u subotu, 16. svibnja na Arci Fiumani s početkom u 23 sata.

Sam Međunarodni dan borbe protiv homofobije i transfobije obilježit ćemo, sad već tradicionalnim, isticanjem zastave duginih boja na zgradi Grada Rijeke, Korzo 16, u nedjelju 17. svibnja.

Komentari