Nakon iznenadnog isčeznuća jedinstvene, lijepe i nadarene talijanske glumice Laure Antonelli hommagei ne prestaju na četiri strane svijeta.

Rođena u Puli krajem studenog 1941. godine kao Laura Antonaz, umrla je u svojoj kući u Ladispoliju, nedaleko od Rima. Poslije Drugog svjetskog rata obitelj seli najprije u Veneciju, zatim Milano i Genovu pa se, napokon, ustaljuju u Vječnom gradu. Mlada djevojka je najprije htjela biti profesor tjelesne kulture, pa je stekla određeno obrazovanje u tom smjeru. Slučajno se pojavila u TV seriji “Carosello” i nekolicini foto romana prije nego što je glumila u svom prvom dugometražnom igranom ostvarenju “Le Sedicenni”, filmu u skečevima, čiji je redatelj Luigi Petrini. Njezin privlačan izgled i afirmirana osobenost dopali su se američkom producentu Samuelu Z. Arkoffu, koji je sa Fluviom Lucsisanom, producirao parodiju Jamesa Bonda sa Vincentom Priceom i dvojicom sicilijanskih komičara Francom i Cicciom. Djelo “Doctor Goldfoot and the Girl Bombs” je predviđalo mnoštvo razgolićenih scena pa je glumica oklijevala. Na snimanju je Laurina majka dobro pazila da joj pjena pokriva grudi prilikom kupanja mlade žene.

Iz osvete, brojni glumičini planovi su ukinuti. Ali Laura Antonelli pristaje glumiti u “Seksualnoj revoluciji” Ricccarda Ghionea 1968. godine. Zatim interpretira glavnu ulogu u filmu “Venera u krznu” u režiji Massima Dallamana, nekoliko mjeseci kasnije.

laura_antonelli-17

Zatim 1971. snima sa Pasqualeom Festa Campanile ostvarenje “Moja žena je violina” u kojem tumači suprugu lika koji glumi Lando Buzzanca. On je opsjednuti muž čija je glavna ludost želja za javnim pokazivanjem supruge – bez odjeće.

Film “Malicia” Salvatorea Samperija propularizira umjetnicu na razinu erotske ikone talijanskog popularnog filma. Laura Antonelli, uz mladog glumca Alessadra Momoa doživljava prvi istinski uspjeh. Odsada ona bira uloge i velike cineaste.

Slavna i voljena na cijeloj planeti

Tumači glavni lik u “Ludom seksu” Dine Risija, snimljeniom 1973. godine. Glumi redovnicu koja je i medicinska sestra te opsjeda jednog donatora sperme, u interpretaciji Giancarla Gianninija. Potom je u umjetničkoj ekipi ostvarenja Luigija Comencinija “Bože moj, kako sam tako, nisko pao”.

Godine 1976. Visconti joj poklanja najpoetičniju ulogu u “Nedužnom”, adaptaciji istoimenog romana Gabriele D’Anunzija. Supruga producenta Enrica Piacentinija od 1965. godine kojeg je susrela na snimanju filma galskog redatelja Jeana Paula Rappeneaua “Mladenci Druge Godine”, upoznala je 1971., Jeana-Paula Belmondoa koji
joj je bio životni suputnik do 1980. Zajedno su glumili u “Doctoru Popaulu” poznatog Claudea Chabrola. Krajem prošlog stoljeća Laura Antonelli je učestvovala u brojnim televizijskim serijama.laura antonelli

Početkom zadnjeg desetljeća prethodnog stoljeća, policija u njezinom prebivalištu otkriva 36 grama kokaina, pa je glumica osuđena za preprodaju droge. Rimski Zalbeni sud ju je oslobodio odgovornosti tek 2000. godine, nakon devet godina procedure.
Kirurška, estetska operacija kojoj se podvrgnula prije snimanja sumnjivog filmskog projekta “Malicia 2000” je unakazila njezino prelijepo i markatno lice. Nakon serije izgubljenih suđenja protiv kirurga i producenta filma, Laura Antonelli je skromno živila u rimskom predgrađu.

Prije pet godina nekolicina odanih prijatelja među kojima glumac Lino Banfi su upozorili vlasti o njezinoj jako lošoj materijalnoj situaciji. Izgleda da je to i glavni razlog preranog odlaska nezaboravne Laure Antonelli.

Džana Mujadžić

Foto