STROŽA PRAVILA ZA IZNAJMLJIVAČE: Nove zabrane, pravila o posluživanju hrane i kategorizaciji, ali i pojačana inspekcija

594
Nova pravila za iznajmljivače

Otvoreno je Javno savjetovanje Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti, propisa koji uređuju način i uvjete iznajmljivanja smještaja i pružanja ugostiteljskih usluga pravnih i fizičkih osoba.

Izmjene i dopune Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti očekuju se već dulje vrijeme, a iz Ministarstva turizma kažu da je postojeći u nekim dijelovima nedorečen, odnosno ograničavajući za razvoj ugostiteljstva.

Nova pravila za posluživanje hrane

U prijedlogu novog zakona propisuju se nova pravila za posluživanje hrane od strane iznamljivača. Mogućnost pružanja usluge polupansiona i punog pansiona uz smještaj u kućanstvima je ocijenjena nelojalnom konkurencijom ugostiteljima, pravnim osobama, zbog strožih propisa koje posljednji moraju zadovoljiti, pa novi prijedlog ukida tu mogućnost privatnim iznajmljivačima, osim doručka.

“Propisuje se da iznajmljivač može uz uslugu smještaja pružati svojim gostima uslugu doručka, ali i polupansiona i punog pansiona, što ih čini nelojalnom konkurencijom ugostiteljima (trgovačkim društvima i obrtnicima) i to prvenstveno onima koji posluju u hotelima s manjim smještajnim kapacitetima (malim obiteljskim hotelima)”, kažu iz Ministarstva.

Dodaju da je broj iznajmljivača već sada prešao 90 tisuća te da postoji tendencija daljnjeg rasta, i to u objektima koji ukupno najčešće već dostižu maksimalni dozvoljeni kapacitet. Ti iznamljivači navedene usluge pružaju na nivou restoranskih i hotelskih usluga, dok ugostitelji pružaju iste ugostiteljske usluge kao i iznajmljivači, ali moraju ispuniti strože uvjete vezano uz uređenje i opremu objekta u kojem se usluge pružaju, a imaju i veće porezne obveze.

Kategorizacija objekata

Što se tiče kategorizacije smještaja, izmjene će se odnositi na one iznajmljivače koji su ishodili rješenje o odobrenju za pružanje ugostiteljskih usluga u domaćinstvu do 1. rujna 2007. godine, a još nisu proveli kategorizaciju sukladno važećem pravilniku.

Zakon koji je trenutno na snazi ne sadrži obvezu iznajmljivača, koji su ishodili rješenje o odobrenju za pružanje ugostiteljskih usluga u domaćinstvu do 1. rujna 2007. godine, usklađenja uvjeta i kategorije objekata. Naime, uvjeti i kategorije (standardi) objekta prema ranijem Pravilniku bili su blaži u odnosu na sadašnje, stoga ocjenjuju da su ostali iznajmljivači stavljeni u neravnopravni položaj, te da se potrošači dovode u zabludu, na štetu njihovih prava na jednaku uslugu u objektima iste oznake kategorije (zvjezdice), kažu iz Ministarstva turizma.

U Ministarstvu procjenjuju da bi to moglo imati učinak na 20 tisuća iznajmljivača. Za one koji žele provesti kategorizaciju to znači dodatna ulaganja u smještaj i kvalitetu usluge. Ostali iznajmljivači koji neće željeti podnijeti zahtjev za usklađivanje, zato što nemaju ili ne žele uložiti dodatna sredstva u uređenje objekta radi podizanja standarda ili sam objekt možda nema prostornih mogućnosti za podizanje standarda, moći će nastaviti s poslovanjem, ali bez prava na korištenje oznake za kategorije (zvjezdice).

Smještaj sezonskih radnika, rodbine, prijatelja – stroža pravila

Novost je i to da se smještaj sezonskih i terenskih radnika radi obavljanja poslova, kao i smještaj sudionika umjetničkih rezidencijalnih programa, više neće smatrati ugostiteljskom djelatnošću.

Zakon predviđa oštrije mjere za iznajmljivače koji rade „na crno“ i goste koji ne plaćaju boravišnu pristojbu. Ministarstvo je ustanovilo da odredba prema kojoj se boravak više od 15 osoba koje nisu članovi uže obitelji u nekategoriziranim apartmanima i vikendicama smatra pružanjem ugostiteljskih usluga – nije dala očekivane rezultate.

Uvođenjem ove odredbe željelo se razgraničiti registrirane iznajmljivače od vlasnika stanova i vikendica koji primaju u goste prijatelje i za to ne naplaćuju uslugu. Takvim rješenjem omogućilo se i onima koji povremeno iznajmljuju vikendice i stanove (do 15 osoba u sezoni) da prođu bez kazne, uz uvjet da barem prijave goste i plate boravišnu pristojbu.

Međutim pokazalo se da vlasnici navedenih nekretnina, iako imaju više od 15 posjetitelja u sezoni, u pravilu ne prijavljuju goste, pa ni članove uže obitelji koji borave kod njih. Stoga će se ova odredba ukinuti, a praćenje prijave gostiju i naplate boravišne pristojbe osigurat će se pojačanim inspekcijskim nadzorom.

“Moguće neprijavljivanje svih osoba koje su kod njih boravile bez naplate usluge, imalo je za posljedicu i neplaćanje boravišne pristojbe za te osobe, stoga se ocjenjuje da se nadzor nad prijavom gostiju i naplatom boravišne pristojbe treba osigurati na ostale zakonom propisane načine; a postavlja se i pitanje opravdanosti odredbe vezano uz zaštitu prava vlasništva”, kažu iz Ministarstva.

Posebna vrsta turizma – robinzonski smještaj

Osim toga, govori se i o robinzonskom smještaju koji bi odsad mogao biti posebna vrsta ugostiteljskog objekta u domaćinstvu i na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu, kako bi se omogućio razvoj ovog, sve popularnijeg, oblika turizma u kojem se gostima pružaju usluge smještaja pod neuobičajenim uvjetima.

Iz Ministarstva ističu da se dosad nisu propisivali objekti za robinzonski turizam kao posebna vrsta ugostiteljskog objekta u domaćinstvu i na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu, već se mogućnost pružanja takvih usluga omogućuje kroz jednu od vrsta objekta, Kamp odmorište – robinzonski smještaj, koje su uređene podzakonskim propisima. Takvo rješenje ocjenjuju neodgovarajućim i nedostatnim za razvoj tog novog, na tržištu prepoznatog oblika turizma, u kojem se gostima pružaju usluge smještaja pod neuobičajenim okolnostima i uvjetima.

Iznajmljivači, uključite se!

U javnom savjetovanju trebali bi sujelovati svi iznajmljivači i pružatelji usluga smještaja u domaćinstvima. Budući da se o ovoj temi posljednjih tjedana mnogo raspravljalo u medijima, sada je vrijeme da svi iznajmljivači svoje komentare upute ondje gdje se isti može uvažiti.

Prije dvije godine kada je ovaj Zakon bio na javnoj raspravi posljednji put, uloženo je sveukupno 2 komentara i tako je propuštena prilika da se praksa udruži s legislativom u kreiranju logičnijih i primjenjivijih propisa, kažu u pozivu na sudjelovanje u javnom savjetovanju iz apartmanije.hr.

Komentari