Štiti li kava vaše srce?

517

kava

Korejski znanstvenici vjeruju kako su dokazali da kava štiti vaše srce.  Naime, oni su testirali više od 25 tisuća zaposlenih muškaraca i žena koji redovito odlaze na sistematske preglede na svom radnom mjestu, te iz njihovih nalaza došli do ovog zaključka. Zaposlenici koji piju umjerene doze kave, tri do pet  šalica kave na dan, manje su pokazivali  prve znakove srčanih bolesti. Ovi su nalazi ponovno otvorili debatu o utjecaju kave na zdravlje srca.

Rezultati zbunili znanstvenike

Puno je kontradiktornosti kada govorimo o utjecaju kave na zdravlje našeg srca. Neka istraživanja dokazuju povezanost između konzumacije kave i rizika od srčanih problema, kao što je povišeni kolesterol ili krvni tlak, dok drugi govore u prilog kave. Najnovija istraživanja tako dokazuju kako kava štiti srce.

Bez generalizacije

Ipak, ne postoji konačan konsenzus ili dokaz niti u jednom smjeru, a najnovija istraživanja samo dodatno zbunjuju znanstvenike. Stručnjaci upozoravaju kako je ovo istraživanje provedeno u Južnoj Koreji, a tamošnji ljudi imaju drugačiji način života od naših, drugačiju prehranu i životne navike, zato, rezultate ne treba generalizirati.

Kava u brojkama

Kada govorimo o preporučenim dozama konzumacije kave, stručnjaci u SAD- u preporučuju maksimalnu sigurnu dozu kave od 400 mg dnevno. No, primaknemo li se Europi, pravila baš i nema. Na primjer, u Velikoj Britaniji, ne postoji ovakvo pravilo, osim za trudnice, kojima se preporučuje konzumacija maksimalno 200mg kave dnevno. Inače, jedna šalica instant kave sadrži oko 100mg, filter kave 140mg, šalice čaja 75mg, a limenka Coca- cole 40mg kofeina. Kada je kava u pitanjum najmanje kofeina unosite šalicom espressa, svega oko 50 mg kofeina.

L.Klobas

Komentari